21. září 2023
21
září

Hlášení v systému RASFF: 37. týden 2023

  https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-37-tyden-2023/   Vydáno: 21. 9. 2023 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe       Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 37. týdnu 2023: 11. 9. – 17. 9. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení. V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií. Datum Ohlásila země Důvod ohlášení Země původu výrobku     Potraviny   16/09/2023 Nizozemsko  Listeria monocytogenes v chlebu focaccia Nizozemsko 15/09/2023 Rakousko &nb ...

21. září 2023
21
září

Prevence Alzheimerovy choroby může snížit riziko onemocnění až o polovinu

  https://bezpecnostpotravin.cz/prevence-alzheimerovy-choroby-muze-snizit-riziko-onemocneni-az-o-polovinu/ Vydáno: 21. 9. 2023 Autor: SZÚ     Tisková zpráva SZÚ – 21. září je každoročně Mezinárodním dnem Alzheimerovy choroby. Nemoc zásadním způsobem zasahuje do kvality života nejen pacienta, ale také pečujících osob z okruhu rodiny. Nevyléčitelná choroba se v České republice týká zhruba 160 tisíc mužů a žen. Předpokládáme ale, že nemocných může být mnohem více, jen se ještě nedostali do statistik, protože jejich nemoc ještě nikdo nerozpoznal. Riziko nástupu Alzheimerovy choroby můžeme minimalizovat primární prevencí. Pomůže zdravá strava a pravidelný pohyb. Začít je dobré v co nejmladším věku. Jakmile se ale začnou hlásit první příznaky, je na prevenci pozdě. Do roku 2050 očekávají vědci v Česku přibližně 280 000 lidí, které Alzheimerova choroba zasáhne. Až polovinu možných budoucích pacientů by přitom podle vědců mohla ochránit důsledná primární prevence. Celosvětově je nemocných už nyní více než 44 miliónů, v roce 2030 se tento počet pravděpodobně zvýší na téměř 76 miliónů a v roce 2050 až na 135 miliónů. Jde o degenerativní onemocnění mozku, př ...

20. září 2023
20
září

Kampaň EFSA vysvětlující pojmy nebezpečí a riziko

  https://bezpecnostpotravin.cz/kampan-efsa-vysvetlujici-pojmy-nebezpeci-a-riziko/   Vydáno: 20. 9. 2023 Autor: KM EFSA   Ilustrace: zdroj EFSA Pojmy nebezpečí a riziko se používají v řadě oborů a odvětví – bezpečnosti při práci, při zacházení s chemikáliemi, a také v oblasti bezpečnosti potravin. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) připravil informační a vzdělávací minikampaň, zahrnující krátké animace vysvětlující uvedené pojmy v různých situacích a souvislostech. Nebezpečí (Hazard) je obecně vlastnost látky nebo jevu, děje či faktoru způsobit neočekávaný negativní jev. Jde o latentní vlastnost objektu, která může ohrozit zdraví a životy lidí, způsobit materiální škody anebo poškodit životní prostředí. Je to často vlastnost „vrozená“ (daný subjekt jí nelze zbavit), projeví se však pouze tehdy, je-li člověk jejímu vlivu vystaven (exponován). Riziko (Risk) je obecně pravděpodobnost výskytu nežádoucí události s nežádoucími následky; tedy pravděpodobnost vzniku nežádoucího specifického účinku, ke kterému dojde během určité doby nebo za určitých okolností. Riziko lze chápat jako kombinaci pravděpodobnosti vzniku negativního je ...