20. listopad 2024
20
listopad

Alkohol, drogy a mládež – Společná tisková zpráva KŘP, CÚ pro Královéhracký kraj a ČOI Královéhradeckého a Pardubického kraje

https://bezpecnostpotravin.cz/alkohol-drogy-a-mladez-spolecna-tiskova-zprava-krp-cu-pro-kralovehracky-kraj-a-coi-kralovehradeckeho-a-pardubickeho-kraje/ Vydáno: 20. 11. 2024 Autor: Celní správa ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/alkohol_drogy_cigarety_11_2024-300x215.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/alkohol_drogy_cigarety_11_2024-768x551.jpg 768w" alt="" width="782" height="561" class="wp-image-73366" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> „Policisté v Královéhradeckém kraji se na přelomu října a listopadu zapojili do celorepublikové preventivní akce zaměřené nejen na dodržování zákazu prodeje a podávání alkoholu a tabákových výrobků osobám mladším 18 let. Akce probíhala v součinnosti s dalšími pracovníky např. celního úřadu, krajské hygienické stanice, české obchodní inspekce a orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Kontroly probíhaly napříč celým krajem v rámci jednotlivých územních odborů, první odstartovaly v sobotu 26. října, poslední pak proběhl ...

20. listopad 2024
20
listopad

Webinář „Proč rostlinná strava? Přínosy pro tělo i planetu“

https://bezpecnostpotravin.cz/webinar-proc-rostlinna-strava-prinosy-pro-telo-i-planetu/ Vydáno: 20. 11. 2024 Autor: ÚZEI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Webinar_Rostlinna-strava_orez-300x168.jpg 300w" alt="" width="617" height="346" class="wp-image-72874" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> Ústav zemědělské ekonomiky a informací si Vás ve spolupráci s Informačním centrem bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství dovoluje pozvat na odborný webinář zaměřený na cílovou skupinu mládeže základních a středních škol ve věkové kategorii teenagerů. Webinář „Proč rostlinná strava? Přínosy pro tělo i planetu“Kdy: 26. 11. 2024, 10:00-10:45Kde: online, aplikace TeamsLektorka: Mgr. Marina Jeřábková, nutriční terapeutka se specializací na výživu dětí a dospělých, Ústav hygieny 3. LF Univerzity Karlovy, PrahaDélka webináře, vč. dotazů: max. 45 min. Vlastní prezentace: 30-35 min. Webinář studenty seznámí s různými typy stále populárnější rostlinné stravy. Taková strava může snížit riziko ...

19. listopad 2024
19
listopad

EFSA zvýšil bezpečnostní limit u sacharinu

https://bezpecnostpotravin.cz/efsa-zvysil-bezpecnostni-limit-u-sacharinu/ Vydáno: 19. 11. 2024 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/sladidlo_orez_m-300x168.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/sladidlo_orez_m-768x429.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/sladidlo_orez_m-1536x858.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/sladidlo_orez_m.jpg 1600w" alt="" width="1024" height="572" class="wp-image-49950" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto. Shutterstock Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) dospěl ve svém novém vědeckém stanovisku k závěru, že sacharin je pro lidskou spotřebu bezpečný, a zvýšil přijatelný denní příjem (ADI) z 5 na 9 mg/kg tělesné hmotnosti za den. Přípustný denní příjem, který vyjadřuje bezpečné množství látky, jež lze denně konzumovat během celého života, se vztahuje na sacharin a jeho sodné, vápenaté a draselné soli (E 954). Předchozí hodnota ADI byla stanovena v roce 1995 na základě zvýšeného výskytu nádorů močo ...