Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/havarie-cisteren-s-benzenem-v-hustopecich-nad-becvou/
Vydáno: 9. 4. 2025
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/puda_pole-300x160.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/puda_pole-768x408.png 768w" alt="" width="867" height="461" class="wp-image-48709" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva — V souvislosti s havárií nákladního vlaku a následným požárem cisteren s benzenem v Hustopečích nad Bečvou, vyvstaly obavy z možné kontaminace půdy zplodinami kouře vzniklého při požáru. Proto ÚKZÚZ ve spolupráci s ČIŽP přistoupil k monitoringu zemědělské půdy na obsah polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU) v okolí Hustopečí nad Bečvou. Celkem bylo ovzorkováno 25 lokalit potenciálně zasažených kouřem a jedna kontrolní lokalita umístěná mimo tuto oblast.
Rozloha vzorkovaného území byla přibližně 30 km2. Nejbližší vzorky byly odebrány ze vzdálenosti cca 500 m od místa havárie, nejvzdál ...
https://bezpecnostpotravin.cz/aktualni-diskutovana-temata-v-oblasti-kontaminantu-v-potravinach-duben-2025/
Vydáno: 8. 4. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DG-SANTE_lista-300x88.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DG-SANTE_lista-768x225.jpg 768w" alt="" width="872" height="255" class="wp-image-40997" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).
Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity.
Akrylamid
Nařízení Komise (EU) 2017/2158, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách uvádí povinnost po určité době přezkoumat stávající porovnávací hodnoty pro potraviny uvedené v příloze IV tohoto nařízení.
Zároveň toto naří ...