29. listopad 2022
29
listopad

Pozor na olivové oleje...

  https://www.cz-test.cz/clanek/pozor-na-olivove-oleje-casovana-bomba 29.11.2022 Jana Čiháková Výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v ČR ukázaly, že polovina hodnocených vzorků byla nevyhovující. Olivové oleje při hodnocení neodpovídaly označení „extra panenské“ - ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie – nebo měly nesprávně uvedené údaje na obalu. Jeden z hodnocených vzorků dokonce odpovídal kategorii „lampantový olej“, který nelze jako potravinu nabízet. Inspektoři odebrali na tuzemském trhu k analýzám celkem 20 vzorků olivových olejů různých zemí původu. Cílem akce SZPI bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje splňují fyzikální, chemické a senzorické parametry stanovené nařízením Komise (EHS) 2568/91 a požadavky dalších předpisů. Analýzy, které SZPI uskutečnila v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku a v tuzemské akreditované laboratoři SZPI, potvrdily, že u 5 vzorků nešlo o „extra panenské“ oleje, jak výrobci uvedli na obalu, ale o nižší třídu kvality olejů. Tuzemští spotřebitelé tak byli klamáni nepravdivou dekla ...

29. listopad 2022
29
listopad

Smutný průzkum mezi Čechy...

https://www.cz-test.cz/clanek/smutny-pruzkum-mezi-cechy-zdravy-zivotni-styl-musi-jit-stranou-je-to-drahe#    29.11.2022 Jana Čiháková Až 71 % mužů a 57 % žen v Česku bojuje s nadváhou. Na vině jsou nejen špatné stravovací návyky, ale i nedostatek pohybu a spánku. Situaci zhoršila pandemie koronaviru, aktuální zdražování však může tento problém ještě více prohloubit. Mnoho lidí si nemůže dovolit kvalitní potraviny a při nákupu sahají po levnějších položkách. V takových případech je však více než jindy důležité pečlivé čtení samotného složení potravin. Za posledních dvanáct měsíců se spotřebitelské ceny zvedly o více než pětinu. V reakci na zdražování se podle průzkumu Edenred šidí na jídle 6 z 10 lidí. Pro více než čtvrtinu Čechů pak navyšování cen znamená výrazný zásah do jejich předchozích stravovacích návyků, kdy si nemohou dovolit stejnou kvalitu jídel jako předtím. „V porovnání s minulým rokem si dopřává méně zdravých a vyvážených jídel přes 57 procent lidí, čtvrtina jí zdravě jen zřídka nebo si taková jídla dokonce nemůže nyní vůbec dovolit. Je to nepříjemná změna dlouhodobého trendu, kdy zdravé stravování nabývalo na významu,“ komentuje výsledky průzku ...

29. listopad 2022
29
listopad

Ptačí chřipka je v Evropě na podzim na vzestupu

https://www.bezpecnostpotravin.cz/ptaci-chripka-je-v-evrope-na-podzim-na-vzestupu.aspx    Tisková zpráva SVS Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že v podzimních měsících každoročně výrazně roste riziko šíření ptačí chřipky. Růst rizika souvisí s migrací volně žijících stěhovavých ptáků, kteří představují přirozený rezervoár virů ptačí chřipky a mohou být zdrojem nákazy pro chovy drůbeže a v zajetí chovaných ptáků. Během listopadu se nejvíce ohnisek ptačí chřipky objevilo v Maďarsku, Francii a v Itálii. V sousedním Německu se nákaza vyskytla v 8 případech. Jediným efektivním nástrojem, který brání přenosu ptačí chřipky do chovů, je důsledné dodržování pravidel biologické bezpečnosti. Z informací z poslední doby je zřejmé, že již nastalo období zvýšené cirkulace viru ptačí chřipky zejména na území západní a severozápadní Evropy. Nově se nákaza dostala také do střední Evropy. Za dosavadní průběh listopadu SVS eviduje v Evropě celkem 106 ohnisek v chovech drůbeže, v říjnu jich bylo 72 a v září 45, z uvedených čísel je tak patrný vzestup případů ptačí chřipky. ...