13. únor 2025
13
únor

Změny ve školním stravování? Nejde o revoluci, cílem je pestrý jídelníček, říká koordinátorka projektu Zdravá školní jídelna

https://bezpecnostpotravin.cz/zmeny-ve-skolnim-stravovani-nejde-o-revoluci-cilem-je-pestry-jidelnicek-rika-koordinatorka-projektu-zdrava-skolni-jidelna/ Vydáno: 13. 2. 2025 Autor: SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/stravovani_skolni-jidelna_m-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/stravovani_skolni-jidelna_m-768x512.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/stravovani_skolni-jidelna_m.jpg 1037w" alt="" width="1024" height="683" class="wp-image-51231" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Méně polotovarů, masa, cukru a soli, více lokálních potravin, ryb a luštěnin. Tak by mělo od září vypadat stravování ve školních jídelnách podle nové vyhlášky. „Není potřeba dětem servírovat naprosto nová, neznámá jídla. Principem změny je, aby každý den dítě k dennímu jídlu dostalo věci, které jsou v souladu s výživovými doporučeními. Někdy se bude jednat o doplnění jídla například o zeleninu nebo ovoce,“ říká koordinátorka projektu Zdravá školní jídelna Alexandra Košťá ...

13. únor 2025
13
únor

dTest – informace ze zahraničního testu: Veganské mleté „maso“

https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-informace-ze-zahranicniho-testu-veganske-mlete-maso/ Vydáno: 13. 2. 2025 Autor: dTest https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-300x173.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-768x442.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-1536x884.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-2048x1179.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="589" class="wp-image-45393" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek Zahraniční test: Veganské mleté „maso“ v časopise dTest 2/2025. Jsou náhražky mletého masa z rostlinných zdrojů skutečně důstojnou alternativou živočišných produktů? Nejen tuto otázku si položila německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest. Test zahrnoval ochutnávku a známkovala se nutriční kvalita a obsah mikrobů či chemikálií. Test reaguje na současné preference evropských spotřeb ...

13. únor 2025
13
únor

Genová editace mechanismu source-sink jako řešení klimatického hladu

https://bezpecnostpotravin.cz/genova-editace-mechanismu-source-sink-jako-reseni-klimatickeho-hladu/ Vydáno: 13. 2. 2025 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/shutterstock_rajcata_orez-300x143.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/shutterstock_rajcata_orez-768x365.jpg 768w" alt="" width="947" height="450" class="wp-image-43813" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Lidská populace se celosvětově zvětšuje a s tím nezadržitelně roste i její potravinová náročnost. Standardní agrovýroba čelí požadavku dvojnásobku svého zvýšení do roku 2050. Jejím výrazným protihráčem se stal komplex klimatických změn, zejména pak globálního oteplování. Primární potravinoví producenti, tedy zelené rostliny, si během evoluce vytvořily velmi sofistikované regulační systémy svého energetického metabolismu. Interaktivně řídí přesuny asimilátů z orgánů/pletiv zdrojových (source) do zásobních (sink), jak to prvně definovali Mason a Maskell v roce 1928. Citlivě reagují na s ...