16. duben 2025
16
duben

Program ZEMĚ II: Zemědělský výzkum se zaměří na moderní technologie, udržitelné hospodaření a přípravu na klimatickou změnu

https://bezpecnostpotravin.cz/program-zeme-ii-zemedelsky-vyzkum-se-zameri-na-moderni-technologie-udrzitelne-hospodareni-a-pripravu-na-klimatickou-zmenu/ Vydáno: 16. 4. 2025 Autor: Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/vyzkum_zkumavky_rostliny_orez_m-300x178.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/vyzkum_zkumavky_rostliny_orez_m-768x456.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/vyzkum_zkumavky_rostliny_orez_m.jpg 1401w" alt="" width="1024" height="607" class="wp-image-50044" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva — Ministerstvo zemědělství (MZe) vyhlašuje letošní veřejnou soutěž Programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II. O dotace v celkové výši 1,25 miliardy korun se mohou ucházet výzkumné organizace, vysoké školy i zemědělské podniky. Vědecké projekty mohou trvat pět let a MZe na ně poskytne podporu až ve výši 100 %. V rámci program ZEMĚ II jde už o třetí výzvu o dotace od roku 2023. Výzkumné organi ...

15. duben 2025
15
duben

ÚKZÚZ: Informace k účinné látce acetamipridu

https://bezpecnostpotravin.cz/ukzuz-informace-k-ucinne-latce-acetamipridu/ Vydáno: 15. 4. 2025 Autor: ÚKZÚZ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/POR_acetamiprid-300x115.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/POR_acetamiprid-768x296.jpg 768w" alt="" width="933" height="359" class="wp-image-81624" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj: ÚKZÚZ Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně (dále jen „ÚKZÚZ“) informuje uživatele přípravků na ochranu rostlin, že Nařízením Komise (EU) 2025/158 ze dne 29. ledna 2025, které vstoupilo v platnost dne 20. února 2025, dochází k významnému zpřísnění dosavadních hodnot maximálních limitů reziduí („MLR“) pro účinnou látku acetamiprid. S ohledem na toto výrazné zpřísnění hodnot MLR se zvýšilo riziko jejich překročení u některých sklizených rostlin a rostlinných produktů ošetřených acetamipridem, při dodržení rozsahu použití povoleného v současné době.  Snížené hodnoty MLR se začnou uplatňovat ode dne 19. srpna 2025. Po tomto datu již nebude ...

15. duben 2025
15
duben

OTESTOVALI JSME 12 JABLEČNÝCH MOŠTŮ! NA CO SE ZAMĚŘIT PŘI VÝBĚRU?

https://bezpecnostpotravin.cz/otestovali-jsme-12-jablecnych-mostu-na-co-se-zamerit-pri-vyberu/ Vydáno: 15. 4. 2025 Autor: Akademie kvality, SZIF https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Jablecny-most_kvalita_orez-300x160.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Jablecny-most_kvalita_orez-768x411.jpg 768w" alt="" width="810" height="433" class="wp-image-82891" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Jablečný mošt je 100% ovocná šťáva získaná lisováním zralých jablek, která není chemicky upravovaná ani konzervovaná. Obsahuje přírodní cukry, vitamíny, minerální látky a antioxidanty, které prospívají zdraví. Mošt může být pasterovaný, což mu prodlužuje trvanlivost, nebo bez tepelného ošetření, který je určen k rychlé spotřebě. Dále rozlišujeme zakalený, který obsahuje více vlákniny a přírodních látek, nebo čirý, přefiltrovaný pro jemnější chuť. Na trhu existují také fermentované mošty (cider), ochucené varianty (např. se skořicí či zázvorem) nebo mošty kombinované s jiným ovocem, jako jsou hrušky či rybíz. Mo ...