Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/program-zeme-ii-zemedelsky-vyzkum-se-zameri-na-moderni-technologie-udrzitelne-hospodareni-a-pripravu-na-klimatickou-zmenu/
Vydáno: 16. 4. 2025
Autor: Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/vyzkum_zkumavky_rostliny_orez_m-300x178.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/vyzkum_zkumavky_rostliny_orez_m-768x456.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/vyzkum_zkumavky_rostliny_orez_m.jpg 1401w" alt="" width="1024" height="607" class="wp-image-50044" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva — Ministerstvo zemědělství (MZe) vyhlašuje letošní veřejnou soutěž Programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II. O dotace v celkové výši 1,25 miliardy korun se mohou ucházet výzkumné organizace, vysoké školy i zemědělské podniky. Vědecké projekty mohou trvat pět let a MZe na ně poskytne podporu až ve výši 100 %. V rámci program ZEMĚ II jde už o třetí výzvu o dotace od roku 2023.
Výzkumné organi ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ukzuz-informace-k-ucinne-latce-acetamipridu/
Vydáno: 15. 4. 2025
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/POR_acetamiprid-300x115.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/POR_acetamiprid-768x296.jpg 768w" alt="" width="933" height="359" class="wp-image-81624" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj: ÚKZÚZ
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně (dále jen „ÚKZÚZ“) informuje uživatele přípravků na ochranu rostlin, že Nařízením Komise (EU) 2025/158 ze dne 29. ledna 2025, které vstoupilo v platnost dne 20. února 2025, dochází k významnému zpřísnění dosavadních hodnot maximálních limitů reziduí („MLR“) pro účinnou látku acetamiprid.
S ohledem na toto výrazné zpřísnění hodnot MLR se zvýšilo riziko jejich překročení u některých sklizených rostlin a rostlinných produktů ošetřených acetamipridem, při dodržení rozsahu použití povoleného v současné době.
Snížené hodnoty MLR se začnou uplatňovat ode dne 19. srpna 2025. Po tomto datu již nebude ...
https://bezpecnostpotravin.cz/otestovali-jsme-12-jablecnych-mostu-na-co-se-zamerit-pri-vyberu/
Vydáno: 15. 4. 2025
Autor: Akademie kvality, SZIF
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Jablecny-most_kvalita_orez-300x160.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Jablecny-most_kvalita_orez-768x411.jpg 768w" alt="" width="810" height="433" class="wp-image-82891" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Jablečný mošt je 100% ovocná šťáva získaná lisováním zralých jablek, která není chemicky upravovaná ani konzervovaná. Obsahuje přírodní cukry, vitamíny, minerální látky a antioxidanty, které prospívají zdraví. Mošt může být pasterovaný, což mu prodlužuje trvanlivost, nebo bez tepelného ošetření, který je určen k rychlé spotřebě. Dále rozlišujeme zakalený, který obsahuje více vlákniny a přírodních látek, nebo čirý, přefiltrovaný pro jemnější chuť. Na trhu existují také fermentované mošty (cider), ochucené varianty (např. se skořicí či zázvorem) nebo mošty kombinované s jiným ovocem, jako jsou hrušky či rybíz. Mo ...