14. duben 2025
14
duben

Jedlý biofilm z kůry granátového jablka prodlužuje trvanlivost jahod

https://bezpecnostpotravin.cz/jedly-biofilm-z-kury-granatoveho-jablka-prodluzuje-trvanlivost-jahod/ Vydáno: 14. 4. 2025 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/jahody_plne_m-edited-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/jahody_plne_m-edited-768x433.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/jahody_plne_m-edited.jpg 1124w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-54353" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Odborníci brazilského institutu São Carlos Institute of Chemistry na University of São Paulo (IQSC-USP) vyvinuli jedlý biofilm, který je založený na odpadu z potravinářského a rybářského průmyslu. Tento biofilm prodlužuje životnost sklizených jahod (Fragaria x ananassa Duch.). Laboratorní testy ukázaly, že po 12 dnech skladování v chladu ztratily jahody chráněné biofilmem jen 11 procent váhy a trvalo 6 až 8 dní, než začaly plesnivět. Oproti tomu jahody nechráněné biofilmem plesnivěly ...

14. duben 2025
14
duben

POZVÁNKA NA WEBINÁŘ: Poruchy příjmu potravy – jak jim předcházet a jak s nimi pracovat

https://bezpecnostpotravin.cz/pozvanka-na-webinar-poruchy-prijmu-potravy-jak-jim-predchazet-a-jak-s-nimi-pracovat/ Vydáno: 14. 4. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe, ÚZEI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Webinar_Poruchy-prijmu-potravy_2-300x242.jpg 300w" alt="" width="646" height="522" class="wp-image-81825" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Ústav zemědělské ekonomiky a informací si Vás ve spolupráci s Informačním centrem bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství dovoluje pozvat na odborný webinář zaměřený na cílovou skupinu mládeže základních a středních škol ve věkové kategorii teenagerů. Webinář „Poruchy příjmu potravy – jak jim předcházet a jak s nimi pracovat“Kdy: 29. 4. 2025, 10:00-10:45Kde: online, aplikace TeamsLektor: Mgr. Marcela Floriánková – nutriční terapeutka na klinice pediatrie a dědičných poruch metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v PrazeMaximální časový rozsah webináře: 10:00 – 10:45, vč. dotazů Poruchy příjmu potravy (PPP) nejsou jen mentální ...

11. duben 2025
11
duben

SVS: Slintavka a kulhavka; aktuální informace k 11. 4. 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/slintavka-a-kulhavka-aktualni-informace/ Vydáno: 11. 4. 2025 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Slintavka-a-kulhavka_skot_orez-300x131.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Slintavka-a-kulhavka_skot_orez-768x335.jpg 768w" alt="" width="933" height="407" class="wp-image-77123" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS Informační linka pro chovatele Ve spolupráci s Českomoravskou společností chovatelů je zřízena informační linka pro chovatele, kteří potřebují konzultaci ohledně SLAK. Telefonní číslo linky je +420 257 896 335, v provozu je linka každý pracovní den od 6:30 do 18:00.   Aktuality k nákazové situaci 11. 4. 2025Od 31. března 2025 Státní veterinární správa nechává vyšetřovat mléko z chovů dojnic v Jihomoravském kraji na přítomnost viru SLAK. Vyšetření dokáže odhalit výskyt SLAK v chovu několik dní před prvními klinickými příznaky nákazy.K dnešnímu dni bylo odebráno c ...