Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-ryze-odolavajici-zmenam-klimatu/
Vydáno: 28. 11. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ryze_orez2-300x149.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ryze_orez2-768x381.jpg 768w" alt="" width="873" height="433" class="wp-image-50802" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Rýže je základní potravinou pro více než polovinu světové populace, a proto její odolnost vůči měnícím se klimatickým podmínkám představuje zásadní výzvu. Indičtí výzkumníci se zaměřili na genetické úpravy průduchů na listech rýže, které hrají klíčovou roli v regulaci fotosyntézy, výměny plynů nebo výparu vody. Pomocí technologie CRISPR/Cas9 upravili gen OsEPF1, čímž zvýšili hustotu průduchů, a tím zlepšili efektivitu fotosyntézy a odolnost rostlin vůči vysokým teplotám.
Průlomový výzkum indického týmu ukázal, že mutace tohoto genu u rýže odrůdy ASD 16 zvýšily hustotu průduchů u první generace až o 44 %. Výsledky naznačují, že tato ...
https://bezpecnostpotravin.cz/od-zitrka-se-zprisnuji-podminky-pro-dovoz-medu-do-eu/
Vydáno: 28. 11. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-300x162.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-768x414.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-1536x829.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-2048x1105.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="553" class="wp-image-40011" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že od 29. 11. dochází ke zpřísnění podmínek pro dovoz medu a jiných včelařských produktů (dále jen „medu“) ze zemí mimo Evropskou unii (třetích zemí). Všechen med přicházející do EU bude muset mít nově původ ze zařízení schváleného Evropskou komisí. Důvodem změny pravidel dovozu je časté falšování medu dováženého ze třetích zemí.
Dle dosavadní právní úpravy, která je platná do 28. 11. 2024, je dovoz ...
https://bezpecnostpotravin.cz/sladka-hrozba-aneb-7-mytu-o-cukru/
Vydáno: 27. 11. 2024
Autor: viscojis.cz
https://bezpecnostpotravin.cz/files/UserFiles/potraviny/cukr_lista-300x141.jpg 300w" alt="" width="550" height="259" class="wp-image-13600" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
O cukru toho již bylo řečeno i napsáno mnoho. Konzumace cukru má své příznivce, ale i rozsáhlý zástup odpůrců, kteří cukru přisuzují řadu negativních vlastností. Můžeme se například dočíst, že cukr je zabijákem 21. století, cukr je bílý jed, droga, která způsobuje závislost, že je silně kyselinotvorný a okrádá lidské tělo o vitaminy a minerální látky.
Mezi značně rozšířené výroky také patří, že cukr způsobuje hyperaktivitu dětí, je zodpovědný za obezitu, způsobuje rakovinu, osteoporózu a mnoho dalších poruch a onemocnění, že je to stručně řečeno bílá hrozba ohrožující naše zdraví. Je však cukr opravdu viníkem všech těchto neduhů a měli bychom ho pro svoji bezpečnost raději jednou pro vždy odstranit z&nbs ...