Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/transparentni-nakupy-a-kvalitni-potraviny-jsou-klicem-ke-zlepseni-stravy-v-institucich/
Vydáno: 10. 2. 2025
Autor: Ministerstvo zdravotnictví
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Institucionalni-stravovani_kuchari-300x167.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Institucionalni-stravovani_kuchari-768x428.jpg 768w" alt="" width="933" height="520" class="wp-image-76142" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MZ ČR
Tisková zpráva – Kvalita nemocničního stravování zásadně ovlivňuje proces léčby a rekonvalescence pacientů. Podobě tomu je i u škol a zařízení sociálních služeb. Jak ale zajistit, aby instituce nakupovaly čerstvé a kvalitní potraviny transparentně a efektivně? Odpověď přinesl odborný seminář v Brně, který se zaměřil na využívání dynamického nákupního systému (DNS) v souladu se zákonem č. 166/2023 Sb.
Pod záštitou Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a Ministerstva pro místní rozvoj se setkali zástupci nemocnic, odborníci na ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vyskyt-hrabose-polniho-v-lednu-2025/
Vydáno: 10. 2. 2025
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-768x419.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-1536x838.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-2048x1118.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="559" class="wp-image-42625" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Výsledky monitoringu výskytu škodlivých organismů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) potvrdily stagnaci populací hraboše polního v zimním období. Z celorepublikového průměru 297 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha) v listopadu 2024 hodnoty v lednu 2025 mírně vzrostly na 321 AVN/ha, což odpovídá 0,8násobku prahu škodlivosti dle jeho přepočtu napříč sledovanými plodinami. Přestože stav hraboše polního stagnuje, je nutné bedlivě sledovat v ...
https://bezpecnostpotravin.cz/anses-lepsi-pochopeni-potencialnich-zdravotnich-ucinku-ultrazpracovanych-potravin/
Vydáno: 10. 2. 2025
Autor: ANSES
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/deti_obezita_nezdrave_orez-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/deti_obezita_nezdrave_orez-1024x585.jpg 1024w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/deti_obezita_nezdrave_orez-768x439.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/deti_obezita_nezdrave_orez-1536x877.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/deti_obezita_nezdrave_orez-2048x1170.jpg 2048w" alt="" width="2560" height="1462" class="wp-image-48381" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
„Ultrazpracované“ potraviny jsou součástí nabídky potravin, zároveň však vyvolávají určité obavy o jejich dopad na zdraví. Koncept zdravotních obav u ultrazpracovaných potravin však nebyl zatím vědecky podložen. S ohledem na tuto skutečnost provedla Francouzská agentura pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a b ...