7. duben 2025
7
duben

Rezistence vůči karbapenemům v potravinovém řetězci

https://bezpecnostpotravin.cz/rezistence-vuci-karbapenemum-v-potravinovem-retezci/ Vydáno: 8. 4. 2025 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/bakterie_laborator_orez-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/bakterie_laborator_orez-768x441.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/bakterie_laborator_orez-1536x883.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/bakterie_laborator_orez-2048x1177.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="589" class="wp-image-45553" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Bakterie produkující karbapenemázy, které se dříve vyskytovaly především v nemocnicích, jsou nyní zjišťovány u potravinových zvířat a potravinářských výrobků v celé Evropě. To je jeden ze závěrů nejnovějšího vědeckého stanoviska úřadu EFSA k výskytu a šíření enterobakterií produkujících karbapenemázu (CPE) v potravinovém řetězci v EU/EFTA. Přestože neexistují jednoznačné důkazy o tom, že se tyto bakterie šíří na člověka prostřednictvím ...

7. duben 2025
7
duben

EIT Food INSPIRE a RIS INSPIRE programy na podporu podnikavosti, inovací a zvýšení dovedností v zemědělsko-potravinářském sektoru otevřeny!

https://bezpecnostpotravin.cz/eit-food-inspire-a-ris-inspire-programy-na-podporu-podnikavosti-inovaci-a-zvyseni-dovednosti-v-zemedelsko-potravinarskem-sektoru-otevreny/ Vydáno: 7. 4. 2025 Autor: EIT Food Hub Česko https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Inspire-2025-Visual-for-OVERARCHING-Programme-1-300x300.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Inspire-2025-Visual-for-OVERARCHING-Programme-1-150x150.png 150w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Inspire-2025-Visual-for-OVERARCHING-Programme-1-768x768.png 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Inspire-2025-Visual-for-OVERARCHING-Programme-1.png 1080w" alt="" width="1024" height="1024" class="wp-image-81511" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: rgb(150, 92, 6); contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Programy jsou určeny pro studenty, doktorandy, postdoktorandské výzkumné pracovníky, mladé profesionály a/nebo podnikatele se zájmem o inovace v potravinovém systému a praktickou výuku ve spolupráci se zemědělsko-potravinářskými firmami nebo start-upy. Programy Inspi ...

7. duben 2025
7
duben

SVS: Slintavka a kulhavka; aktuální informace k 4. 4. 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/slintavka-a-kulhavka-aktualni-informace/ Vydáno: 7. 4. 2025 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Slintavka-a-kulhavka_skot_orez-300x131.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Slintavka-a-kulhavka_skot_orez-768x335.jpg 768w" alt="" width="933" height="407" class="wp-image-77123" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS Informační linka pro chovatele Ve spolupráci s Českomoravskou společností chovatelů je zřízena informační linka pro chovatele, kteří potřebují konzultaci ohledně SLAK. Telefonní číslo linky je +420 257 896 335, v provozu je linka každý pracovní den od 6:30 do 18:00.   Aktuality k nákazové situaci 4. 4. 2025Nové ohnisko slintavky a kulhavky bylo potvrzeno na Slovensku v obci Jurová, která se nachází v okrese Dunajská Streda na jižním Slovensku. Jedná se o šesté ohnisko SLAK na Slovensku. Okolo ohniska bylo vymezeno uzavřené pásmo. Jedná se o hospodářství, ve kterém se ...