Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/lide-opet-prokazali-ze-jim-osud-lidi-v-nouzi-neni-lhostejny-podzimni-sbirka-potravin-vynesla-neskutecnych-640-tun-zbozi/
Vydáno: 25. 11. 2024
Autor: Česká federace potravinových bank
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/sbirka-potravin_2024_sobota-300x185.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/sbirka-potravin_2024_sobota-768x473.jpg 768w" alt="" width="824" height="508" class="wp-image-73496" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Díky darům od zákazníků se podařilo doplnit sklady potravinových bank o základní trvanlivé potraviny a hygienické potřeby.
Sbírka potravin se konala po celém Česku v 2 250 prodejnách obchodních řetězců a do 3. prosince probíhá v on-line obchodech.
Se sbírkou pomáhalo přes 5 400 dobrovolníků z charitativních organizací i z řad zaměstnanců obchodů a veřejnosti.
Praha, 24. listopadu 2024 – Podzimní kolo Sbírky potravin opět prokázalo, že Češi umějí pomáhat a že jim není osud lidí v nouzi lhostejný. Češi darova ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ghana-ma-svou-prvni-gm-rostlinu/
Vydáno: 25. 11. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/trziste_fazole_orez-300x143.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/trziste_fazole_orez-768x366.jpg 768w" alt="" width="807" height="385" class="wp-image-73488" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto: Shutterstock
Po více než desetiletém výzkumu uvádí Rada pro vědecký a průmyslový výzkum – Savannský zemědělský výzkumný institut (CSIR-SARI) do komerčního pěstování v Ghaně geneticky modifikovanou (GM) odrůdu vigny čínské s posílenou rezistencí vůči škůdcům. Ta se tak stává historicky první GM plodinou vyvinutou v zemi.
Čočku či fazoli má většina z nás v jídelníčku pravidelně, avšak vigna čínská (Vigna unguiculata) u nás tolik známá není. Stejně jako u předchozích zmiňovaných se jedná o luštěninu s lusky, jejímiž semeny jsou fazole. Využívá se především jako krmivo, ale díky svému vysokému obsahu proteinů je i významnou součástí potravy, především v Afr ...
https://bezpecnostpotravin.cz/myty-a-fakta-o-antibioticke-rezistenci/
Vydáno: 25. 11. 2024
Autor: SVS, VŠCHT
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/AMR_myty_lista-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/AMR_myty_lista-768x401.jpg 768w" alt="" width="928" height="485" class="wp-image-73472" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Mýtus – Vysvětlení:
Mýtus: Rezistence je odolnost člověka vůči antibiotikům.– Bakterie, ne lidé, se stávají odolnými vůči antibiotikům. Šíření rezistentních bakterií nyní způsobuje těžko léčitelné infekce. Řada antibiotik již nemá stejnou účinnost jako dříve.
Mýtus: Rezistence je způsobena předávkováním lidí a zvířat.– Rezistence bakterií vzniká selekčním tlakem jakékoliv dávky antibiotika.
Mýtus: Antibiotika zbylá z předchozí léčby lze znovu používat.– O léčbě antibiotiky včetně dávky a délky trvání rozhoduje lékař. Infekce jsou různé, liší se tedy i jejich léčba. Neschovávejte si zbytky antibiotik na příště, „pro strýčka příhodu“.
Mýtus: Antibiotická rezist ...