21. únor 2025
21
únor

EK: Výroční zpráva o činnosti v oblasti sanitárních a fytosanitárních opatření v roce 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/ek-vyrocni-zprava-o-cinnosti-v-oblasti-sanitarnich-a-fytosanitarnich-opatreni-v-roce-2024/ Vydáno: 21. 2. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/EK_Phytosanitary_zprava-2024_orez-300x186.jpg 300w" alt="" width="605" height="375" class="wp-image-76515" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: var(--gov-color-brown); contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> Transparentnost je jedním ze základních principů Světové obchodní organizace (WTO). Dohoda o sanitárních a fytosanitárních opatřeních (The Sanitary and Phytosanitary = SPS) stanoví, že členové WTO musí ostatním členům oznamovat navrhované změny svých předpisů SPS, které by mohly mít dopad na obchod. EU a členské státy jsou členy Světové obchodní organizace (WTO) a jako takové mají svá vlastní SPS informační místa. Orgán EU odpovědný za provádění požadavků na oznamování podle dohody o sanitárních a fytosanitárních opatřeních je soustředěn v GŘ SANTE, oddělení A4. Zpráva o činnosti v oblas ...

20. únor 2025
20
únor

Vědci vytvořili speciální systém ke stresování rostlin, data z něj budou učit umělou inteligenci

https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-vytvorili-specialni-system-ke-stresovani-rostlin-data-z-nej-budou-ucit-umelou-inteligenci/ Vydáno: 20. 2. 2025 Autor: MENDELU https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/MENDELU_Vyzkum-stan-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/MENDELU_Vyzkum-stan-768x401.jpg 768w" alt="" width="933" height="487" class="wp-image-76507" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MENDELU Odborníci z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky vybudovali unikátní pěstební systém, ve kterém vystavují rostliny abiotickému stresu. Reakci rostlin na stresové podmínky zaznamenávají pomocí různých druhů kamer a vybraných senzorů. Získaná data slouží k trénování pokročilých umělých neuronových sítí. Na výzkumu spolupracují vědci z Agronomické fakulty také s týmem Radka Martinka z Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB–TUO. Dokáže upravit teplotu, vzdušnou vlhkost, intenzitu osvětlení ale i zvýšit nasycení atmosféry oxidem uhličitým. Pěstební stan v laboratoři Agronom ...

20. únor 2025
20
únor

Tematická konference „Kde běžné potraviny nestačí – doplňky stravy“

https://bezpecnostpotravin.cz/tematicka-konference-kde-bezne-potraviny-nestaci-doplnky-stravy/ Vydáno: 20. 2. 2025 Autor: Společnost pro výživu https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Konference_Doplnky-stravy_orez-300x212.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Konference_Doplnky-stravy_orez-768x542.jpg 768w" alt="" width="796" height="562" class="wp-image-76497" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Pořadatel: Společnost pro výživu, z.s. ve spolupráci s Farmaceutickou fakultou Univerzity Karlovya Českou technologickou platformou pro potraviny organizačně zajišťuje výživaservis s.r.o. Termín akce: 24. dubna 2025Místo konání: Praha, Konferenční sál SVS ČR, Slezská 100/7, Praha 2Moderátoři: MUDr. Petr Tláskal, CSc., doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D., Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. Organizační pokyny Kromě osobní účasti se můžete nově konference zúčastnit i online nebo si třeba zhlédnout konferenci jen ze záznamu.Připravili jsme pro Vás nabídku produktů. ...