Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/ceske-potravinarske-podniky-kritizuji-evropska-zelena-opatreni-vadi-jim-take-narust-byrokracie-a-premira-kontrol/
Vydáno: 27. 9. 2024
Autor: PK ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-300x166.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-768x425.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-1536x850.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-2048x1133.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="567" class="wp-image-42827" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Nová pravidla zelené transformace, přílišná byrokracie, zdlouhavé schvalovací procesy i přemíra kontrol. To jsou hlavní potíže, se kterými se v současnosti potýkají české potravinářské podniky a které komplikují jejich rozvoj. Potravinářská komora České republiky upozorňuje, že současný tlak na zelenou politiku a přemíra administrativy mohou způsobit úpadek českého potravinářství.
„Za poslední měsíce jsem po celé ČR prošla mnoho ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-ovce-se-snizenou-expresi-myostatinu/
Vydáno: 27. 9. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_stado_jehnata_lista-300x130.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_stado_jehnata_lista-768x332.jpg 768w" alt="" width="928" height="401" class="wp-image-71451" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Genetická modifikace velkých zvířat nabízí obrovský potenciál nejen pro zvýšení produkce masa, mléka či vlny, ale také pro využití zvířat jako bioreaktorů k výrobě rekombinantních proteinů nebo modelů lidských onemocnění. Až donedávna byla však genetická úprava těchto zvířat technicky složitá a její možnosti značně omezené.
Díky své relativně menší velikosti a kratší době březosti se jako ideální modelový organismus ve srovnání s ostatními hospodářskými zvířaty ukázaly ovce. Průlom přinesla technologie CRISPR/Cas9, která se pro modifikaci ovcí prokázala jako mimořádně účinný nástroj. Právě pomocí této technologie se nedávno vědcům v Uruguayi p ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nedostatek-vody-za-povodni/
Vydáno: 26. 9. 2024
Autor: VŠCHT
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/VSCHT_povodne_rizika-pro-vodu_orez-300x217.jpg 300w" alt="" width="466" height="337" class="wp-image-71877" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Obrázek zdroj: VŠCHT
Přestože je za povodní vody až nebezpečně mnoho, zároveň se často nedostává pitné vody. Vodovody můžou být poškozeny, studny i vodovody mohou být kontaminovány, kanalizace i čistírny odpadních vod můžou být vyplaveny a poškozeny. Všemi těmito záležitostmi se zabývají odborníci z Ústavu technologie vody a prostředí.
K tématu se naši odborníci vyjadřovali v mediálním pokrytí povodní.
Jak ochránit čistotu vod?
Profesor Pavel Jeníček odpovídá na dotazy Daniela Stacha v živém vysílání „Extrémní deště 2024“ na ČT 24, 15. 9. 2024 (vystoupení pana profesora začíná zhruba v čase 3:29:30 záznamu)
Jak funguje, aby v pitné vodě zůstala skutečně pitná voda a nebyla zhoršena kvalita povodněmi?
Zhoršování kvality vodárenských zdrojů ...