Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/svs-pozastavila-zasilku-kraliciho-masa-z-ciny-obsahujici-salmonelu/
Vydáno: 25. 7. 2023
Autor: SVS
Foto: Shutterstock
Státní veterinární správa (SVS) pozastavila zásilku 21 tun mražených králičích hřbetů a stehen původem z Číny. Jedna z šarží této zásilky o hmotnosti přesahující tři tuny obsahovala salmonely a rezistentní kmen enterobakterií (ESBL). O přítomnosti zdravotně závadné potraviny na českém trhu informovaly SVS německé dozorové orgány, které nechaly maso vyšetřit, prostřednictvím systému rychlého varování (RASFF). Výsledek vyšetření byl pozitivní na Salmonellu Enteritidis.
Identifikace výrobku:
Název: Mražené králičí hřbety bez kostiŠarže: 4219230218DMT: 18/02/2025Množství: 3 220 kgDodavatel: QINGDAO KANGDA FOODSTUFFS co. LTD., NO. 8399 BINHAI BOULEVARD, Quindao ChinaPříjemce v ČR: Ryby – Drůbež Jan Špilar, Teslova 1154, Plzeň 301 00
Celou výše popsanou problematickou šarži se podařilo zadržet a nedostala se ke konečným spotřebitelům. Bude použita jako surovina na výrobu tepelně opracovaných masných výrobků, čímž se odstraní potenciální riziko pro zdraví konečného spotřebitele. Zacházení s masem, vč ...
https://bezpecnostpotravin.cz/narizeni-o-rostlinach-ziskanych-novymi-genomickymi-technikami/
Vydáno: 25. 7. 2023
Autor: BIOTRIN
Foto: Shutterstock
Dne 5. července 2023 zveřejnila Evropská komise dlouho očekávaný návrh Nařízení Evropského parlamentu a Rady o rostlinách získaných některými novými genomickými technikami a o potravinách a krmivech z nich vyrobených (angl. Regulation of the European Parliament and of the Council on plants obtained by certain new genomic techniques and their food and feed, and amending Regulation (EU) 2017/625) – ke stažení níže. Cílem nové legislativy je jak ochrana lidského zdraví i životního prostředí, tak udržitelný potravinový systém.
V návrhu jsou stanoveny požadavky na uvádění rostlin a produktů získaných s využitím NGT na trh, pravidla pro jejich označování i sledování. Rostliny jsou rozděleny do dvou kategorií – NGT Category 1 (NGT1) a NGT Category 2 (NGT2). Do NGT1 by spadaly tzv. „conventional-like NGT“ rostliny získané cisgenezí a cílenou mutagenezí s vlastnostmi, jež mohou vzniknout přirozenou cestou nebo díky konvenčnímu šlechtění. Do NGT2 by pak byly zařazeny tzv. „non-conventional ...
https://bezpecnostpotravin.cz/omezeni-emisi-metanu-z-chovu-dobytka-pomoci-technik-genove-modifikace/
Vydáno: 24. 7. 2023
Autor: BIOTRIN
Foto: Shutterstock
Jednou z nejvýznamnějších environmentálních zátěží spojených se současnou produkcí potravin jsou emise metanu z chovů dobytka. Metan působí jako silný skleníkový plyn, je produkován střevní mikrobiotou skotu a ovcí během procesu označovaného jako „enterická fermentace“. Vzhledem k velikosti sektoru živočišné výroby jsou tyto plyny uvolňovány v obrovském množství, což z nich činí jedny z hlavních příčin globálního oteplování. Možné řešení tohoto problému by mohly přinést výsledky bádání týmu vědců z University of California (UC), jehož členem je i laureátka Nobelovy ceny prof. Jennifer Doudna. Cílem jejich úsilí je využití nástroje cílené genetické modifikace CRISPR a znalostí metagenetiky k úpravě celých komplexních mikrobiomů kravského trávicího traktu pro snížení emisí metanu a udržitelnější budoucnost.
Trávicí trakt hospodářských zvířat (především skotu) představuje vhodnou niku pro mikroorganismy produkující metan a další plyny. Produkované plyny se pak uvolňují do atmosféry při říhání a dalších projevech ...