Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/webinar-proc-rostlinna-strava-prinosy-pro-telo-i-planetu/
Vydáno: 20. 11. 2024
Autor: ÚZEI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Webinar_Rostlinna-strava_orez-300x168.jpg 300w" alt="" width="617" height="346" class="wp-image-72874" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Ústav zemědělské ekonomiky a informací si Vás ve spolupráci s Informačním centrem bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství dovoluje pozvat na odborný webinář zaměřený na cílovou skupinu mládeže základních a středních škol ve věkové kategorii teenagerů.
Webinář „Proč rostlinná strava? Přínosy pro tělo i planetu“Kdy: 26. 11. 2024, 10:00-10:45Kde: online, aplikace TeamsLektorka: Mgr. Marina Jeřábková, nutriční terapeutka se specializací na výživu dětí a dospělých, Ústav hygieny 3. LF Univerzity Karlovy, PrahaDélka webináře, vč. dotazů: max. 45 min. Vlastní prezentace: 30-35 min.
Webinář studenty seznámí s různými typy stále populárnější rostlinné stravy. Taková strava může snížit riziko ...
https://bezpecnostpotravin.cz/efsa-zvysil-bezpecnostni-limit-u-sacharinu/
Vydáno: 19. 11. 2024
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/sladidlo_orez_m-300x168.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/sladidlo_orez_m-768x429.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/sladidlo_orez_m-1536x858.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/sladidlo_orez_m.jpg 1600w" alt="" width="1024" height="572" class="wp-image-49950" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto. Shutterstock
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) dospěl ve svém novém vědeckém stanovisku k závěru, že sacharin je pro lidskou spotřebu bezpečný, a zvýšil přijatelný denní příjem (ADI) z 5 na 9 mg/kg tělesné hmotnosti za den.
Přípustný denní příjem, který vyjadřuje bezpečné množství látky, jež lze denně konzumovat během celého života, se vztahuje na sacharin a jeho sodné, vápenaté a draselné soli (E 954). Předchozí hodnota ADI byla stanovena v roce 1995 na základě zvýšeného výskytu nádorů močo ...
https://bezpecnostpotravin.cz/obezni-deti-pri-reseni-negativnich-emoci-casteji-hledaji-utechu-v-jidle/
Vydáno: 19. 11. 2024
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/obezita-u-deti-300x175.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/obezita-u-deti-768x448.jpg 768w" alt="" width="909" height="530" class="wp-image-73351" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Počet obézních dětí v posledních letech narůstá, proto se vědecký tým z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií zaměřil na jejich stravovací chování a vztah k jídlu. Z výsledků vyplývá, že děti s nadváhou a obezitou využívají jídlo jako prostředek k řešení negativních emocí a snadněji se k jídlu nechají zlákat. Výzkum využil dotazníkového šetření a eye-trackingové technologie, která je schopná určit kam a jak dlouho se oči respondenta dívají. Zjištěné výsledky vědci využijí při vytvoření aplikace zaměřené na zdravý životní styl. Na tomto v Česku ojedinělém výzkumu vědci spolupracují s Provozně ekonomickou fakul ...