Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/10-let-systemu-nutrivigilance-prehled-hlaseni-za-rok-2024-a-souhrn-celeho-obdobi/
Vydáno: 17. 2. 2025
Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/Nutrivigilance-2022-300x100.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/Nutrivigilance-2022-768x257.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/Nutrivigilance-2022.jpg 1238w" alt="" width="1024" height="342" class="wp-image-39596" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Systém Nutrivigilance sbírá a analyzuje informace o nežádoucích reakcích (neinfekčního původu) po konzumaci vybraných druhů potravin. V roce 2024 bylo zaznamenáno 17 hlášení, většina z nich se týkala doplňků stravy (DS).
Za 10 let fungování systému bylo nahlášeno 163 případů (42 % představovaly DS, 56 % ostatní potraviny, 2 % zdravotnické prostředky). Silná příčinná souvislost byla stanovena u pětiny případů, převážně u DS. Více než polovina nežádoucích účinků (56 %) se projevila čistě na úrovni gastrointestinálního t ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kvasinkove-probiotikum-v-boji-proti-nadorum-traviciho-traktu/
Vydáno: 17. 2. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/strevo-edited-300x169.jpg 300w" alt="" width="550" height="309" class="wp-image-76375" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vědecký tým z Washington University School of Medicine v St. Louis dosáhl významného pokroku v léčbě nádorů trávicího traktu. Pomocí kvasinkového probiotika, které dodává imunoterapii přímo do střeva, se jim podařilo zmenšit nádory u myší. Tato inovativní strategie, popsaná v časopise Cell Chemical Biology, nabízí novou naději v boji proti těžko dostupným střevním nádorům a představuje přizpůsobitelný systém, který by mohl být využit i pro léčbu dalších střevních onemocnění.
Závažnost problematiky rakoviny trávicího traktu podtrhují alarmující statistiky. Tato onemocnění, zahrnující rakovinu žaludku, jater, jícnu, slinivky břišní a tlustého střeva, představují více než čtvrtinu všech ná ...
https://bezpecnostpotravin.cz/slintavka-a-kulhavka-otazky-a-odpovedi/
Vydáno: 17. 2. 2025
Autor: BfR, SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/leze-v-dutine-ustni-u-skotu_orez-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/leze-v-dutine-ustni-u-skotu_orez-768x403.jpg 768w" alt="" width="933" height="490" class="wp-image-74827" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) publikoval často kladené dotazy a odpovědi k onemocnění slintavkou a kulhavkou (SLAK).
Slintavka a kulhavka je vysoce nakažlivé virové onemocnění sudokopytníků. Virus slintavky a kulhavky není pro člověka nebezpečný.
Dne 10. ledna 2025 byla slintavka a kulhavka zjištěna na farmě vodních buvolů v okrese Märkisch-Oderland v Braniborsku. Jedná se o první případ slintavky a kulhavky v Německu od roku 1988. Tím Německo ztratilo status země prosté slintavky a kulhavky v souladu s požadavky Světové organizace pro zdraví zvířat (WOAH). Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik ( ...