18. únor 2025
18
únor

Potravinářská inspekce kontroluje restaurace už 10 let, prohřešků ubylo

https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-kontroluje-restaurace-uz-10-let-prohresku-ubylo/ Vydáno: 18. 2. 2025 Autor: SZPI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/SZPI_2025_orez-300x177.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/SZPI_2025_orez-768x452.jpg 768w" alt="" width="800" height="471" class="wp-image-76448" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SZPI Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) byla pověřena kontrolou v provozech otevřeného společného stravování, tj v restauracích, rychlém občerstvení, pivnicích, vinárnách, cukrárnách aj. od r. 2015. Od 1. 1. 2025 došlo ke zpřesnění kompetencí a sjednocení dozoru nad potravinovým právem v provozovnách společného stravování „otevřeného typu“ pod rezort Ministerstva zemědělství. Inspektoři SZPI jsou tak pověřeni výkonem kontroly ve všech provozovnách společného stravování otevřeného typu. Kontroly SZPI postihují komplexně všechny aspekty potravinového práva, zahrnují kontrolu hygienických a mikrobiologických požadavků ...

18. únor 2025
18
únor

Hlášení v systému RASFF: 7. týden 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-7-tyden-2025/ Vydáno: 18. 2. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 7. týdnu 2025: 10. 2. – 16. 2. 2025 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hl ...

18. únor 2025
18
únor

Světový den obezity se STOBem – online konference ZDARMA a konzultace s odborníky

https://bezpecnostpotravin.cz/svetovy-den-obezity-se-stobem-online-konference-zdarma-a-konzultace-s-odborniky/ Vydáno: 18. 2. 2025 Autor: STOB https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/WOD-konference-656x456px-300x208.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/WOD-konference-656x456px-768x534.png 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/WOD-konference-656x456px.png 1367w" alt="" width="1024" height="712" class="wp-image-76423" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Věděli jste, že jen 10–20 % lidí si dokáže zhubnuté kilogramy dlouhodobě udržet? Právě udržení váhy bude hlavním tématem letošní online konference: „Jak zdravě zhubnout a váhu si také udržet“. Akce je pořádaná u příležitosti Světového dne obezity. O své know how se podělí nejen lektoři STOBu (odborníci na výživu, pohyb i psychiku), ale i lékaři z České obezitologické společnosti. Diskutovat budou například nad otázkami: Existuje speciální dieta nebo potraviny na hubnutí a udržení tělesné hmotnosti?   Jak zvládat neús ...