13. červenec 2023
13
červenec

Slazené nápoje

  https://bezpecnostpotravin.cz/slazene-napoje/ Vydáno: 13. 7. 2023 Autor: viscojis.cz   Foto: Shutterstock Dodržování pitného režimu je pro zachování života zcela nezbytné. Nejenom míra, také kvalita a druh přijímaných tekutin mají vliv na naše zdraví. Na trhu existuje celá řada výrobků pro uhašení žízně, a to v neslazené či slazené variantě. Mezi nápoje slazené cukrem nebo jiným energetickým sladidlem patří limonády, minerální a pramenité vody, kolové nápoje, ovocné šťávy, nektary, sirupy, ale také mléčné a syrovátkové nápoje. Protože jsou tyto nápoje významným zdrojem cukru a energie, na jejich etiketě musí být uveden „obsah energie a cukrů“, což je důležitá informace vzhledem k vysokému výskytu obezity v populaci. Složení slazených nápojůZákladem slazených nápojů je voda, která je dále obohacená o látky původu spíše chemického než přírodního. Jedná se zejména o bílý rafinovaný cukr, sladidla (pozor na aspartam, který nesmějí používat lidé trpící fenylketonurií), sirupy s různým poměrem glukózy a fruktózy, barviva, aromata a konzervanty (např. benzoát sodný). Některé nápoje jsou syceny oxidem uhličitým, který může vyvolat trávicí potíže, a ...

12. červenec 2023
12
červenec

Cestovní medicína aneb jíme na cestách

  https://bezpecnostpotravin.cz/cestovni-medicina-aneb-jime-na-cestach/ Vydáno: 12. 7. 2023 Autor: viscojis.cz/teens   Foto: Shutterstock   O zásadách stravování na cestách a doporučení na co bychom při cestování neměli zapomínat. Během poznávání života, lidí a přírody v různých zemích světa se můžeme setkat s mnoha nemocemi, které se u nás běžně nevyskytují a tudíž je vlastně ani neznáme. Cestování a častější stravování se v restauracích, ve fast foodech, nakupování na tržištích a ve stáncích, konzumace trvanlivých potravin včetně konzerv a také nedostatečně tepelně upravených jídel, která jsme předem připravili doma, nevhodné podmínky pro přípravu stravy a často chybějící zdroj nezávadné pitné vody – to vše může ve spojení s nízkým hygienickým standardem vést ke zvýšení rizika nákaz přenášených potravinami. A tak se může stát, že si můžeme z dovolené přivézt jako nemilý suvenýr onemocnění, a to zejména z cest po zemích s nižší úrovní hygieny, než na jakou jsme my, „zhýčkaní středoevropané“, zvyklí.  Co udělat před cestou nejprve? Na to jak se problémům vyhnout, je třeba myslet již před cestou a informovat se o aktuální epidemiologické situaci v na ...

12. červenec 2023
12
červenec

Potravinářská inspekce varuje před zmrazeným kuřecím výrobkem se salmonelou

  https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-varuje-pred-zmrazenym-kurecim-vyrobkem-se-salmonelou/   Vydáno: 12. 7. 2023 Autor: SZPI   Foto: SZPI Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečné potraviny: Qualiko KUŘE BEZ DROBŮ, HLUBOCE ZMRAZENÉ, třída jakosti A, datum minimální trvanlivosti: 18. 11. 2023, výrobce: Branch „Pererobniy Compleks“ Of Limited Liability Company „Vinnytska Ptahofabryka“ 2B, Khlibozavodska st.,Ladyzhyn, Vinnyts´ka Oblast´, 24320, Ukrajine, země původu: Ukrajina. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně: JIP východočeská, a.s., Nemanická 2180/3, 37010 České Budějovice. Qualiko KUŘE BEZ DROBŮ, HLUBOCE ZMRAZENÉ, třída jakosti A, datum minimální trvanlivosti: 03. 02. 2024, výrobce: Branch ‚Pererobniy Compleks‘ Of Limited Liability Company ‚Vinnytska Ptahofabryka‘ 2B, Khlibozavodska st., Ladyzhyn, Vinnyts’ka Oblast“, 24320, země původu Ukrajina. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně: JIP východočeská, a.s., Harrachov 373, 512 46 Harrachov. Laboratorní rozbor potvrdil v uvedených šaržích potraviny přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem on ...