13. únor 2025
13
únor

Genová editace mechanismu source-sink jako řešení klimatického hladu

https://bezpecnostpotravin.cz/genova-editace-mechanismu-source-sink-jako-reseni-klimatickeho-hladu/ Vydáno: 13. 2. 2025 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/shutterstock_rajcata_orez-300x143.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/shutterstock_rajcata_orez-768x365.jpg 768w" alt="" width="947" height="450" class="wp-image-43813" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Lidská populace se celosvětově zvětšuje a s tím nezadržitelně roste i její potravinová náročnost. Standardní agrovýroba čelí požadavku dvojnásobku svého zvýšení do roku 2050. Jejím výrazným protihráčem se stal komplex klimatických změn, zejména pak globálního oteplování. Primární potravinoví producenti, tedy zelené rostliny, si během evoluce vytvořily velmi sofistikované regulační systémy svého energetického metabolismu. Interaktivně řídí přesuny asimilátů z orgánů/pletiv zdrojových (source) do zásobních (sink), jak to prvně definovali Mason a Maskell v roce 1928. Citlivě reagují na s ...

12. únor 2025
12
únor

Potravinářský úterek: Lepek a bezlepkové potraviny

https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-lepek-a-bezlepkove-potraviny/ Vydáno: 12. 2. 2025 Autor: ÚZEI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/bezlepkovy-chleb_orez_lista-300x170.jpg 300w" alt="" width="744" height="421" class="wp-image-76261" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 25. 2. 2025 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: „Lepek a bezlepkové potraviny“přednášejícíIng. Jana RysováIng. Dana Gabrovská, Ph.D.Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, Odbor potravinářský Abstrakt Pšenice je pro evropskou populaci jednou ze základních potravin. Pšeničný lepek tvoří převážnou část bílkovin pšenice a svými vlastnostmi se významně podílí na konečné kvalitě klasických pekařských výrobků a těstovin. V populaci existuje ale poměrně početná sku ...

12. únor 2025
12
únor

Vědci vytvořili unikátní genovou databázi, která může pomoci se šlechtěním včel

https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-vytvorili-unikatni-genovou-databazi-ktera-muze-pomoci-se-slechtenim-vcel/ Vydáno: 12. 2. 2025 Autor: MENDELU https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/vcely_plastve_ul_orez-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/vcely_plastve_ul_orez-768x420.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/vcely_plastve_ul_orez-1536x841.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/vcely_plastve_ul_orez-2048x1121.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="560" class="wp-image-40369" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Výsledky výzkumu zaměřeného na genetickou diverzitu v populaci včely medonosné představili po mnohaleté práci genetici z Agronomické fakulty. Při bádání se zaměřili především na hledání polymorfismů v DNA vhodných k selekci včel podle jejich odolnosti vůči chorobám. Vznikla tak ojedinělá genová databáze. Získaná data by jednou mohla posloužit při šlechtění na odolnost vůči nemocem u včel. Genetická variabilita v české populaci ...