Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/nove-potravinarske-predpisy-eu-leden-2025/
Vydáno: 13. 2. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/EU-Law_EK-300x143.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/EU-Law_EK-768x367.jpg 768w" alt="" width="913" height="436" class="wp-image-40868" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.
Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin.
Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platnou součástí české legislativy, zatímco směrnice jsou typem předpisů, které musí být do české legislativy ve stanoveném časovém limitu zapracovány. Rozhodnutí se vztah ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zmeny-ve-skolnim-stravovani-nejde-o-revoluci-cilem-je-pestry-jidelnicek-rika-koordinatorka-projektu-zdrava-skolni-jidelna/
Vydáno: 13. 2. 2025
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/stravovani_skolni-jidelna_m-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/stravovani_skolni-jidelna_m-768x512.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/stravovani_skolni-jidelna_m.jpg 1037w" alt="" width="1024" height="683" class="wp-image-51231" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Méně polotovarů, masa, cukru a soli, více lokálních potravin, ryb a luštěnin. Tak by mělo od září vypadat stravování ve školních jídelnách podle nové vyhlášky. „Není potřeba dětem servírovat naprosto nová, neznámá jídla. Principem změny je, aby každý den dítě k dennímu jídlu dostalo věci, které jsou v souladu s výživovými doporučeními. Někdy se bude jednat o doplnění jídla například o zeleninu nebo ovoce,“ říká koordinátorka projektu Zdravá školní jídelna Alexandra Košťá ...
https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-informace-ze-zahranicniho-testu-veganske-mlete-maso/
Vydáno: 13. 2. 2025
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-300x173.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-768x442.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-1536x884.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-2048x1179.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="589" class="wp-image-45393" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek Zahraniční test: Veganské mleté „maso“ v časopise dTest 2/2025.
Jsou náhražky mletého masa z rostlinných zdrojů skutečně důstojnou alternativou živočišných produktů? Nejen tuto otázku si položila německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest. Test zahrnoval ochutnávku a známkovala se nutriční kvalita a obsah mikrobů či chemikálií.
Test reaguje na současné preference evropských spotřeb ...