14. únor 2025
14
únor

BfR: Brucella v potravinách – identifikace zdrojů infekce a jejich prevence

https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-brucella-v-potravinach-identifikace-zdroju-infekce-a-jejich-prevence/ Vydáno: 14. 2. 2025 Autor: BfR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/mleko_syr-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/mleko_syr-768x512.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/mleko_syr-1536x1024.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/mleko_syr-2048x1365.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="683" class="wp-image-41196" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Brucelózy patří celosvětově mezi nejčastější bakteriální onemocnění, která se mohou přenášet ze zvířat na člověka. Nejdůležitější cestou přenosu je konzumace syrového mléka nebo sýrů vyrobených ze syrového mléka nebo, méně často, konzumace syrového masa. Ve střední a severní Evropě byla brucelóza u užitkových zvířat úspěšně tlumena a nyní se vyskytuje jen zřídka. V důsledku toho se v těchto zemích již téměř žádný člověk tímto typem infekce nenakazí.V Německu jsou populace skotu, ovcí a k ...

14. únor 2025
14
únor

TZ SOCR ČR a NielsenIQ: Retail v roce 2025: čeští spotřebitelé hledají kvalitu, obchody zrychlují inovace

https://bezpecnostpotravin.cz/tz-socr-cr-a-nielseniq-retail-v-roce-2025-cesti-spotrebitele-hledaji-kvalitu-obchody-zrychluji-inovace/ Vydáno: 14. 2. 2025 Autor: SOCR ČR, NielsenIQ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/nakupovani_s-vozikem_orez-300x177.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/nakupovani_s-vozikem_orez-768x452.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/nakupovani_s-vozikem_orez-1536x904.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/nakupovani_s-vozikem_orez-2048x1206.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="603" class="wp-image-39395" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Krize skončila a zákazníci se vrací ke kvalitě, i když si stále dávají pozor na ceny, zejména u komodit. Rychle roste podíl privátních značek, naopak podíl slevových akcí minulý rok stagnoval. Letošní rok bude v obchodě rokem inovací, největšími riziky jsou snaha dodavatelů o zdražování a nedostatek zaměstnanců. Toto jsou hlav ...

13. únor 2025
13
únor

Přednáška „Pěstování okrasných a léčivých trvalek, jejich využití nejen pro včely“

https://bezpecnostpotravin.cz/prednaska-pestovani-okrasnych-a-lecivych-trvalek-jejich-vyuziti-nejen-pro-vcely/ Vydáno: 13. 2. 2025 Autor: CARC https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/trvalky-pozvanka-300x300.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/trvalky-pozvanka-150x150.jpg 150w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/trvalky-pozvanka-768x768.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/trvalky-pozvanka-1536x1536.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/trvalky-pozvanka.jpg 2000w" alt="" width="1024" height="1024" class="wp-image-76313" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Na akci pořádané Včelařským spolkem pro Prahu 6 a 7 přednáší Ing. Markéta Hrnčírová z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu. Co se dozvíte? Jak úspěšně pěstovat a množit trvalky, jaké léčivé látky rostliny obsahuji a jak je využít, které rostliny jsou atraktivní pro včely a kdy kvetou… Akce se koná 27. 2. 2025 od 18. hod. v Goethe-Institutu, M ...