Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-vyvinuli-hedvabne-mikrojehly-k-injekcim-pro-rostliny/
Vydáno: 6. 5. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/rajcata_pestovani_orez_m-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/rajcata_pestovani_orez_m-768x433.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/rajcata_pestovani_orez_m.jpg 1188w" alt="" width="1024" height="578" class="wp-image-50185" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Když farmáři aplikují pesticidy na plodiny obvyklým způsobem, tedy postřikem, 30 až 50 procent chemikálií skončí v ovzduší nebo v půdě namísto v rostlinách. Je to plýtvání, která současně vážně ohrožuje životní prostředí.
Mezinárodní tým odborníků vyvinul více cílený způsob dodávání látek rostlinám, který je založený na mikrojehlách z hedvábí.
V rámci výzkumu, publikovaném v Nature Nanotechnology, vědci vytvořili postup pro výrobu dutých mikrojehel z hedvábí ve velkém ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vii-rocnik-mezinarodniho-vedeckeho-kongresu-zoonozy-alimentarni-nakazy-a-nakazy-z-vody-ochrana-zdravi-lidi-a-zvirat-a-mezinarodni-epidemiologicky-kongres-xx/
Vydáno: 6. 5. 2025
Autor: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/image-8-300x100.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/image-8-768x256.png 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/image-8.png 1200w" alt="" width="1024" height="341" class="wp-image-81191" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Dne 28. – 30. května 2025 se v Banské Bystrici (SK), v hotelu DIXON, koná VII. ročník mezinárodního vědeckého kongresu „Zoonózy, alimentární nákazy a nákazy z vody – ochrana zdraví lidí a zvířat“. Kongres je v letošním roce spojen s mezinárodním epidemiologickým kongresem „XXIX. Červenkové dny preventivní medicíny“.
Akci připravuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, resp. Národný Kontaktný ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-era-stravovani-na-ministerstvu-zdravotnictvi-se-sesli-sefkuchari-z-nemocnic-skol-ale-i-ti-kteri-se-dlouhodobe-venuji-vzdelavani/
Vydáno: 6. 5. 2025
Autor: Ministerstvo zdravotnictví
Foto: MZe
Tisková zpráva – Stravování ve zdravotnických, školních a sociálních zařízeních má přímý dopad na zdraví a kvalitu života pacientů, žáků i klientů. Přestože odborníci mají k dispozici přesně definované nutriční požadavky a doporučení, v praxi často naráží na překážky při jejich zavádění. Jedním z klíčových faktorů pro úspěšnou změnu jsou kuchaři a kuchařky, kteří dokáží pravidla zdravého stravování proměnit v chutná, pestrá a atraktivní jídla. Ti se včera sešli na ministerstvu zdravotnictví v rámci aktivit Meziresortní pracovní skupiny pro problematiku institucionálního stravování.
„Přeji si, aby se každé jídlo ve veřejném stravování stalo příležitostí ke zdravějšímu a kvalitnějšímu životu. Nestačí nastavit pravidla, musíme také podpořit ty, kteří vaří. Tým kuchařů má za cíl dát této profesi novou energii a prostor pro růst,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Na tuto potřebu reaguje nově vznikající Síť kuchařů ambasadorů, k ...