Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/nove-potravinarske-predpisy-eu-kveten-2023/
Vydáno: 4. 7. 2023
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami
Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin.
Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platnou součástí české legislativy, zatímco směrnice jsou typem předpisů, které musí být do české legislativy ve stanoveném časovém limitu zapracovány. Rozhodnutí se vztahují k úzké problematice nebo jen k určitému členskému státu a jsou rovněž přímo platná.
Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Úředního věstníku EU:Přímý přístup do Úředního věstníku – Výsledky vyhledávání – EUR-Lex (europa.eu)
0. SPOLEČNÁ ORGANIZACE ZEMĚDĚLSKÝCH TRHŮ
Prováděcí nařízení 2023/903/EU, kterým se zavádějí preventivní opatření týkající se některých produktů pocházejících z Ukr ...
https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-grilovacich-klobas-2023/
Vydáno: 4. 7. 2023
Autor: dTest
Foto: Shutterstock
Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test grilovacích klobás 2023“ v červencovém čísle časopisu dTest.
Na gril se hodí kromě masa, zeleniny či sýra i uzeniny. Mezi ně se řadí i oblíbené klobásy, jejichž kvalitu jsme se rozhodli prověřit. Do laboratoře jsme poslali 13 výrobků a zjišťovali, jak jsou na tom s obsahem masa, soli či tuku. Neopomněli jsme ani senzorické hodnocení. Jedny klobásy příliš nepřesvědčily svými smyslovými kvalitami, další pak neobstály z hlediska dodržení deklarovaného obsahu tuku.
Na test špekáčků, který jsme zveřejnili v červnu (dTest 6/2023), jsme tentokrát navázali grilovacími klobásami. Do testu jsme zařadili ty klasické i norimberské. To je chráněné označení, které dotyčné výrobky zavazuje k dodržení určitého obsahu masa (minimálně 75 %), svalových bílkovin (minimálně 12 %) a tuku (maximálně 35 %) a také místa výroby.
Zajímavé je, že oproti těm norimberským například klobásy nesoucí pojmenování bavorské nemusejí splňovat jakékoliv požadavky a navzdory názvu odkazujícímu k části Něm ...
https://bezpecnostpotravin.cz/stav-hrabose-polniho-v-cervnu-2023/
Vydáno: 4. 7. 2023
Autor: ÚKZÚZ
Foto: Shutterstock
Z výsledků dat Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) vyplývá, že v červnu došlo celorepublikově k mírnému zvýšení stavu populací hraboše polního v porovnání s květnem. Průměrný počet 208 aktivních východů z nor na hektar tak dosáhl prahu škodlivosti. V krajích Olomoucký a Zlínský se však hodnoty populací pohybovaly nad úrovni 2,7 a 2,8násobku prahu škodlivosti. Nově byly potvrzeny lokální škody hrabošem i v některých okresech středních Čech.
V průběhu června bylo odpozorováno okolo 580 porostů jařin a víceletých kultur (krmné plodiny, travní porosty, sady a vinice). V průměru se hodnoty populací pohybovaly těsně nad úrovní prahu škodlivosti (práh škodlivosti pro letní období je 200 aktivních východů z nor na hektar).
Populace ve Zlínském a Olomouckém kraji dosáhly hodnot 568 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha) a 546 AV N/ha. V okolí Kroměříže a Olomouce se objevovaly lokality, kde se v porostech krmných plodin populace hrabošů pohybovaly na úrovni 3 000 -5 000 AVN/ha. ...