Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/zmeny-v-oblasti-odborne-zpusobilosti-pro-nakladani-s-pripravky-na-ochranu-rostlin/
Vydáno: 29. 6. 2023
Autor: ÚKZÚZ
Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Zákon o rostlinolékařské péči (č. 326/2004 Sb., v platném znění) byl novelizován zákonem č. 273/2022 Sb. Zároveň byla provedena novela prováděcí vyhlášky č. 206/2012 Sb., v platném znění, o odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin, a to vyhláškou č. 199/2023 Sb. Oba právní předpisy nabývají účinnosti dnem 1. 7. 2023. V souvislosti s tím dochází v oblasti odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin k následujícím změnám.
V případě získání osvědčení I. stupně dochází ke změně u osoby, která absolvovala zaměstnavatelem organizovaný kurz. Toto osvědčení platí nově po dobu 1 roku od data absolvování takového kurzu. K poskytování znalostí v rámci tohoto kurzu je oprávněn držitel osvědčení druhého nebo třetího stupně.
Zde připomínáme povinnost pro zaměstnavatele při pořádání organizovaných kurzů, a to písemně oznámit Ústavu místo a čas pořádání kurzu nejméně 5 dnů před konáním kurzu. Prováděcí právní předpis stanoví zp ...
https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-upozornuje-spotrebitele-a-provozovatele-na-zneuzivani-chraneneho-nazvu-prosecco/
Vydáno: 29. 6. 2023
Autor: SZPI
Foto: Shutterstock
Potravinářská inspekce upozorňuje spotřebitele a provozovatele na zneužívání chráněného názvu „Prosecco“ při prodeji perlivého či šumivého vína
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje spotřebitele a provozovatele na výskyt klamavého nabízení perlivého vína (též frizzante), a to – vědomě nebo nevědomě – zneužitím chráněného názvu „Prosecco“ ze strany některých provozovatelů (restaurace, bary, stánky, vinotéky, vinárny apod.).
Vína označená „Prosecco“ musí splnit několik podmínek, zejména:
Hrozny pro výrobu (převážně zastoupené moštovou odrůdou Glera) musí pocházet z oblasti zahrnující následující italské provincie: Belluno, Gorizia, Padova, Pordenone, Treviso, Terst, Venezia (Benátky) a Vicenza.
Výroba a následné plnění vín do nádob musí rovněž probíhat v některé z těchto provincií (až na dílčí výjimky stanovené příslušnou specifikací).
Víno musí být naplněno do tradičních skleněných lahví. Výjim ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vyzva-norskeho-vkm-k-poskytnuti-dat-latky-v-rostlinnych-alternativach-tradicnich-vyrobku/
Vydáno: 28. 6. 2023
Autor: KM EFSA
V posledních letech byla na trh uvedena řada výrobků, které jsou vnímány jako zdravé a/nebo udržitelné, např. vegetariánské a veganské obdoby potravin živočišného původu, jako je maso a mléko, a různé druhy výrobků „free-from“, včetně bezlepkových výrobků.
Vzhledem k tomu, že analogy rostlinného původu a bezlepkové pečivo jsou založeny na jiných surovinách než obdobné tradiční výrobky a výrobky obsahující lepek, liší se mezi nimi obsah živin, přídatných látek, přírodních a environmentálních toxinů a látek způsobených procesem výroby.
Norský úřad pro bezpečnost potravin (NFSA) proto požádal Norský vědecký výbor pro potraviny a životní prostředí (VKM) o vypracování přehledu obsahu živin, potravinářských přídatných látek, přírodních toxinů, environmentálních a procesních kontaminantů v rostlinných alternativách tradičních výrobků a výrobků obsahujících lepek. Kromě toho NFSA požádal VKM o vypracování přehledu zpracovatelských metod používaných při výrobě těchto potravin.
VKM vyzývá podniky a další zainteresovan ...