29. červen 2023
29
červen

Změny v oblasti odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin

  https://bezpecnostpotravin.cz/zmeny-v-oblasti-odborne-zpusobilosti-pro-nakladani-s-pripravky-na-ochranu-rostlin/   Vydáno: 29. 6. 2023 Autor: ÚKZÚZ   Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Zákon o rostlinolékařské péči (č. 326/2004 Sb., v platném znění) byl novelizován zákonem č. 273/2022 Sb. Zároveň byla provedena novela prováděcí vyhlášky č. 206/2012 Sb., v platném znění, o odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin, a to vyhláškou č. 199/2023 Sb. Oba právní předpisy nabývají účinnosti dnem 1. 7. 2023. V souvislosti s tím dochází v oblasti odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin k následujícím změnám. V případě získání osvědčení I. stupně dochází ke změně u osoby, která absolvovala zaměstnavatelem organizovaný kurz. Toto osvědčení platí nově po dobu 1 roku od data absolvování takového kurzu. K poskytování znalostí v rámci tohoto kurzu je oprávněn držitel osvědčení druhého nebo třetího stupně. Zde připomínáme povinnost pro zaměstnavatele při pořádání organizovaných kurzů, a to písemně oznámit Ústavu místo a čas pořádání kurzu nejméně 5 dnů před konáním kurzu. Prováděcí právní předpis stanoví zp ...

29. červen 2023
29
červen

Potravinářská inspekce upozorňuje spotřebitele a provozovatele na zneužívání chráněného názvu „Prosecco“

  https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-upozornuje-spotrebitele-a-provozovatele-na-zneuzivani-chraneneho-nazvu-prosecco/   Vydáno: 29. 6. 2023 Autor: SZPI   Foto: Shutterstock Potravinářská inspekce upozorňuje spotřebitele a provozovatele na zneužívání chráněného názvu „Prosecco“ při prodeji perlivého či šumivého vína Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje spotřebitele a provozovatele na výskyt klamavého nabízení perlivého vína (též frizzante), a to – vědomě nebo nevědomě – zneužitím chráněného názvu „Prosecco“ ze strany některých provozovatelů (restaurace, bary, stánky, vinotéky, vinárny apod.). Vína označená „Prosecco“ musí splnit několik podmínek, zejména: Hrozny pro výrobu (převážně zastoupené moštovou odrůdou Glera) musí pocházet z oblasti zahrnující následující italské provincie: Belluno, Gorizia, Padova, Pordenone, Treviso, Terst, Venezia (Benátky) a Vicenza. Výroba a následné plnění vín do nádob musí rovněž probíhat v některé z těchto provincií (až na dílčí výjimky stanovené příslušnou specifikací). Víno musí být naplněno do tradičních skleněných lahví. Výjim ...

28. červen 2023
28
červen

Výzva norského VKM k poskytnutí dat: látky v rostlinných alternativách tradičních výrobků

  https://bezpecnostpotravin.cz/vyzva-norskeho-vkm-k-poskytnuti-dat-latky-v-rostlinnych-alternativach-tradicnich-vyrobku/ Vydáno: 28. 6. 2023 Autor: KM EFSA   V posledních letech byla na trh uvedena řada výrobků, které jsou vnímány jako zdravé a/nebo udržitelné, např. vegetariánské a veganské obdoby potravin živočišného původu, jako je maso a mléko, a různé druhy výrobků „free-from“, včetně bezlepkových výrobků. Vzhledem k tomu, že analogy rostlinného původu a bezlepkové pečivo jsou založeny na jiných surovinách než obdobné tradiční výrobky a výrobky obsahující lepek, liší se mezi nimi obsah živin, přídatných látek, přírodních a environmentálních toxinů a látek způsobených procesem výroby. Norský úřad pro bezpečnost potravin (NFSA) proto požádal Norský vědecký výbor pro potraviny a životní prostředí (VKM) o vypracování přehledu obsahu živin, potravinářských přídatných látek, přírodních toxinů, environmentálních a procesních kontaminantů v rostlinných alternativách tradičních výrobků a výrobků obsahujících lepek. Kromě toho NFSA požádal VKM o vypracování přehledu zpracovatelských metod používaných při výrobě těchto potravin. VKM vyzývá podniky a další zainteresovan ...