Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/kroky-statu-proti-zavleceni-nakazy-slintavky-a-kulhavky-do-cr/
Vydáno: 8. 4. 2025
Autor: Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/kravy-za-plotem_orez-300x175.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/kravy-za-plotem_orez-768x447.jpg 768w" alt="" width="917" height="534" class="wp-image-81541" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva (7. 4. 2025) — Ministerstvo zemědělství (MZe) a Státní veterinární správa (SVS) postupně přijímají komplexní soubor preventivních opatření, která reflektují aktuální nákazovou situaci slintavky a kulhavky (SLAK) na Slovensku a v Maďarsku a zároveň zohledňují reálné možnosti a právní rámec mezinárodního obchodu. Opatření jsou nastavena tak, aby minimalizovala riziko zavlečení nákazy, ale zároveň neporušovala pravidla volného pohybu zboží v EU a nevytvářela zbytečná omezení pro obchod a chovatele. Pokud by se situace v okolních zemích zhoršovala, opatření by se samozřejmě zpřísňovala ...
https://bezpecnostpotravin.cz/rezistence-vuci-karbapenemum-v-potravinovem-retezci/
Vydáno: 8. 4. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/bakterie_laborator_orez-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/bakterie_laborator_orez-768x441.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/bakterie_laborator_orez-1536x883.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/bakterie_laborator_orez-2048x1177.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="589" class="wp-image-45553" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Bakterie produkující karbapenemázy, které se dříve vyskytovaly především v nemocnicích, jsou nyní zjišťovány u potravinových zvířat a potravinářských výrobků v celé Evropě. To je jeden ze závěrů nejnovějšího vědeckého stanoviska úřadu EFSA k výskytu a šíření enterobakterií produkujících karbapenemázu (CPE) v potravinovém řetězci v EU/EFTA.
Přestože neexistují jednoznačné důkazy o tom, že se tyto bakterie šíří na člověka prostřednictvím ...