11. září 2025
11
září

Pijte vodu z kohoutku, prospějete přírodě, svému zdraví i peněžence

https://bezpecnostpotravin.cz/pijte-vodu-z-kohoutku-prospejete-prirode-svemu-zdravi-i-penezence/ Vydáno: 11. 9. 2025 Autor: Hravě žij zdravě https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/Voda-z-kohoutku_Pixabay_orez-1-300x184.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/Voda-z-kohoutku_Pixabay_orez-1-768x471.jpg 768w" alt="" width="880" height="540" class="wp-image-86682" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto V dnešní době máme na výběr z nepřeberného množství nápojů – od balené vody, přes ochucené limonády až po ovocné džusy. Přesto mnozí zapomínají na to nejjednodušší a často i nejlepší řešení: kohoutkovou vodu. Proč se k ní vrátit a proč by to měla být první volba každodenního pitného režimu pro vás i vaše děti? Zdravá a bezpečná volba pro každého Kohoutková voda v České republice patří k nejkvalitnějším v Evropě. Je pravidelně kontrolována a splňuje přísné hygienické normy. Výsledky jejího testování v laboratořích jsou pravidelně zveřejňovány. Kohoutková nesmí obsahovat škodlivé látky a ...

11. září 2025
11
září

Vliv koření na glykemii

https://bezpecnostpotravin.cz/vliv-koreni-na-glykemii/ Vydáno: 11. 9. 2025 Autor: Společnost pro výživu https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/koreni_orez2-300x159.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/koreni_orez2-768x406.jpg 768w" alt="" width="908" height="480" class="wp-image-86655" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Společnost pro výživu publikovala článek „Vliv koření na výživu“ v časopise „Zpravodaj pro školní a dietní stravování 4/2025„. S prevalencí obezity vzrůstá i prevalence hyperglykemie, resp. diabetu mellitu. Spolu s dalšími onemocněními se situace může dále zhoršovat. Kromě léčiv je možné situaci zmírnit, resp. zdravotní stav podpořit dostupnými biologicky aktivními látkami nenutritivního charakteru, které najdete i ve vlastní kuchyni. Voňavá koření, která dochutí a krásně navoní pokrm, mohou navíc svými bioaktivními látkami podpořit snížení glykemie v krvi. V článku autorka uvádí zajímavé informace ke konkrétním druhům koření, zmiňuje skořici, kurkumu, píska ...

10. září 2025
10
září

Vývoj střevního mikrobiomu: od prenatálního období až po stáří

https://bezpecnostpotravin.cz/vyvoj-strevniho-mikrobiomu-od-prenatalniho-obdobi-az-po-stari/ Vydáno: 10. 9. 2025 Autor: Společnost pro výživu https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/strevni-mikrobiom_orez-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/strevni-mikrobiom_orez-768x440.jpg 768w" alt="" width="832" height="477" class="wp-image-86631" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Společnost pro výživu publikovala přehledovou práci „Vývoj střevního mikrobiomu: od prenatálního období až po stáří“ v časopise „Výživa, potraviny a zdraví 4/2025„. AbstraktVývoj střevního mikrobiomu je dynamický proces, který začíná již v prenatálním období a pokračuje v raném dětství, kdy hraje klíčovou roli chování matky, způsob porodu a časná i pozdější výživa dítěte. V dospělosti střevní mikrobiom ovlivňuje především strava, životní styl a tělesná hmotnost. Stárnutí vede ke změnám v jeho složení a diverzitě. S přibývajícím věkem klesá diverzita mikrobioty, což může mít vliv na zdraví, imunitní odpo ...