10. září 2025
10
září

Celostátní odborná konference „Mají režimová opatření v éře moderní léčby ještě význam?“

https://bezpecnostpotravin.cz/celostatni-odborna-konference-maji-rezimova-opatreni-v-ere-moderni-lecby-jeste-vyznam/ Vydáno: 10. 9. 2025 Autor: Fórum zdravé výživy https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/FZV_Konference_2025-300x64.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/FZV_Konference_2025-768x163.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/FZV_Konference_2025.jpg 1026w" alt="" width="1024" height="218" class="wp-image-86640" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Ve středu 15. října 2025 proběhne další ročník Celostátní odborné konference, letos podtitulem “Mají režimová opatření v éře moderní léčby ještě význam? Místo konání zůstává tradiční, tedy sál Kongresového centra IKEM, a tradiční jsou také organizátoři – Fórum zdravé výživy, z. s., Sekce výživy a nutriční péče, z.s. a Laboratoř pro výzkum aterosklerózy IKEM. Pro letošní konferenci jsme vybrali témata, která rezonují jak mezi laickou, tak odbornou veřejností. Jedním z nich jsou kardiovaskulární onemocnění, která jsou stále nejč ...

9. září 2025
9
září

Zemědělství v roce 2024: Živočišná výroba jde nahoru

https://bezpecnostpotravin.cz/zemedelstvi-v-roce-2024-zivocisna-vyroba-jde-nahoru/ Vydáno: 9. 9. 2025 Autor: Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/shutterstock_kravicky-orez-300x122.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/shutterstock_kravicky-orez-768x312.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/shutterstock_kravicky-orez-1536x625.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/shutterstock_kravicky-orez.jpg 1884w" alt="" width="1024" height="416" class="wp-image-86597" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Podle zveřejněné Zprávy o stavu zemědělství ČR za rok 2024 (tzv. Zelená zpráva) se v loňském roce významně zlepšila situace v živočišné výrobě. Dobré jsou i některé výsledky rostlinné výroby. Naopak se prohloubila pasivní bilance českého agrárního zahraničního obchodu. Zelenou zprávu aktuálně vydalo na svém webu Ministerstvo zemědělství (MZe). V České republice v loňském roce oproti většině člens ...

9. září 2025
9
září

Konec tekutého kouře. Evropská unie zakáže uzená aromata v potravinách

https://bezpecnostpotravin.cz/konec-tekuteho-koure-evropska-unie-zakaze-uzena-aromata-v-potravinach/ Vydáno: 9. 9. 2025 Autor: Potravinářská komora ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/shutterstock_chipsy-orez-300x175.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/shutterstock_chipsy-orez-768x447.jpg 768w" alt="" width="943" height="549" class="wp-image-86592" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Evropská unie rozhodla, že z regálů zmizí některé potraviny obsahující uzenou příchuť vytvořenou pomocí kouřových aromat. Nejde tedy o tradičně uzené výrobky, ale o ty, u nichž byla tato látka vyvinuta jako alternativa k běžnému uzení a zároveň neprošly schválením EU. Výrobci nyní musí receptury upravit a dosáhnout kouřové chuti jiným způsobem, a to bez navýšení nákladů. Kouřová aromata byla původně vyvinuta jako alternativa k tradičnímu uzení a měla dodat typickou chuť a barvu potravinám bez ...