9. září 2025
9
září

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v srpnu 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-stravovacich-zarizeni-na-uzemi-hlavniho-mesta-prahy-v-srpnu-2025/ Vydáno: 9. 9. 2025 Autor: HSHMP Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 8. – 31. 8. 2025 celkem 88 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 14 finančních sankcí v celkové výši 64 500,- Kč. V 1 případě byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.    Na základě podnětu se uskutečnilo 5 kontrol, podněty se týkaly obtěžování kouřem z cigaret v restauraci, výskytu hmyzu a nedostatečné teploty teplých pokrmů v provozovnách sociálních služeb. Na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 31 kontrol. Ve 13 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný. V provozovnách stravovacích služeb v měsíci srpnu byly zjištěny nedostatky zejména v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací, v provozní hygieně, v obecných požadavcích na potravinářské prostory, ve skladování potravin, v označování rozpracovaných pokrmů a produktů a v dod ...

8. září 2025
8
září

Doporučení pro prevenci otravy houbami

https://bezpecnostpotravin.cz/doporuceni-pro-prevenci-otravy-houbami/ Vydáno: 8. 9. 2025 Autor: BfR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/houby_sber-v-lese_orez-300x176.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/houby_sber-v-lese_orez-768x450.jpg 768w" alt="" width="907" height="531" class="wp-image-85778" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) odpovídal na dotazy týkající se akutních otrav z jídla. Jedním z témat byla i akutní otrava houbami. Co je to otrava houbami? Každý rok se v Německu, zejména na konci léta a na podzim, vyskytují případy akutní otravy způsobené konzumací v přírodě nasbíraných jedovatých hub, známé jako otrava houbami. Příznaky otravy houbami jsou na začátku často nespecifické (např. bolesti břicha, nevolnost a zvracení) a nelze je odlišit od bakteriální otravy jídlem nebo od nesnášenlivosti. Jednou z nejjedovatějších hub v Německu je mochomůrka zelená: i zlomek běžné porce houbového jídla může u dospělých i dětí v ...

8. září 2025
8
září

Mezinárodní konference o metabolismu stopových kovů v rostlinách

https://bezpecnostpotravin.cz/mezinarodni-konference-o-metabolismu-stopovych-kovu-v-rostlinach/ Vydáno: 8. 9. 2025 Autor: Biologické centrum AV ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/koren-rostliny_orez-300x170.jpg 300w" alt="" width="537" height="305" class="wp-image-76469" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Biologické centrum AV ČR a Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity hostí v druhém zářijovém týdnu prestižní vědeckou konferenci PLANTMETALS 2025. Setkání se uskuteční 9. – 12. září 2025 ve vědeckém kampusu v Českých Budějovicích a jeho cílem je propojit odborníky všech disciplín, kteří se zabývají stopovými kovy v rostlinách. Do Českých Budějovic přijede více než sedmdesát vědců z 21 zemí z celého světa. Stopové kovy jsou prvky, které se v rostlinách i prostředí vyskytují ve velmi malých koncentracích – některé z nich jsou pro život nezbytné (například železo, zinek, měď či mangan), jiné mohou být toxické (například kadmium, olovo či rtuť). Účastníci konference budou ...