Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/aktualni-diskutovana-temata-v-oblasti-kontaminantu-v-potravinach-rijen-2025/
Vydáno: 30. 10. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství
Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).
Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity.
Akrylamid
Nařízení Komise (EU) 2017/2158, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách uvádí povinnost po určité době přezkoumat stávající porovnávací hodnoty pro potraviny uvedené v příloze IV tohoto nařízení.
Zároveň toto nařízení uvádí, že by mělo být zváženo stanovení maximálních limitů (jako doplnění nař. 2017/2158) akrylamidu v určitých potravinách.
Koncem tohoto léta by mělo proběhnou jednání k revizi aktuálních porovnávacích hodnot a stanovení porovnávacích hodnot pro další kategorie potravin.
Aktuálně probíhá diskuse nad změnami porovnávacích hodnot a možné stanovení ML v potravinách z přílohy IV ...
https://bezpecnostpotravin.cz/tz-pkcr-potravinarska-komora-cr-ziskala-oceneni-za-dlouholetou-podporu-konference-zpracovatelu-masa-meating/
Vydáno: 30. 10. 2025
Autor: Potravinářská komora ČR
Tisková zpráva 30. 10. 2025 – Potravinářská komora ČR obdržela diplom a také poděkování od Českého svazu zpracovatelů masa za dlouholetou podporu konference MEATING, což je hlavní profesní událost tuzemského masného průmyslu. Ocenění bylo uděleno na 25. ročníku, který se konal v Brně.
Konference MEATING není jen o suchých faktech, ale především o setkávání a navazování kontaktů. Jde o největší oborovou událost, kde se setkávají klíčoví hráči z celého masného oboru – od majitelů podniků, technologů a akademiků až po nákupčí z obchodních řetězců. Společně zde sdílejí nejnovější informace a trendy, diskutují o aktuálních legislativních novinkách a analyzují makroekonomický vývoj v odvětví zpracování masa a masných výrobků.
„Diplom od Svazu zpracovatelů masa je skvělou motivací do dalších let. MEATING je místem, kde se rodí trendy a kde se diskutuje o budoucnosti oboru, ať už jde třeba o snižování uhlíkové stopy až po inovace. Naše podpora této konference je investicí do konkurenceschopno ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ministr-vyborny-pristup-evropske-komise-k-narizeni-o-odlesnovani-je-pro-me-neakceptovatelny-pozaduji-skutecne-zjednoduseni-a-odklad/
Vydáno: 29. 10. 2025
Autor: Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-300x166.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-768x425.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-1536x850.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-2048x1133.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="567" class="wp-image-42827" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva (27.10.2025)— Nařízení proti odlesňování, aktuální situaci na zemědělských trzích i v souvislosti s válkou na Ukrajině, budoucnost společné zemědělské politiky (SZP) a zjednodušování evropské legislativy v zemědělství řešili dnes ministryně a ministři zemědělství Evropské unie na Radě pro zemědělství a rybářství v Lucem ...