Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/deti-s-obezitou-se-zamerne-vyhybaji-pohledu-na-nezdrave-potraviny/
Vydáno: 22. 5. 2025
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/nezdrave-potraviny_orez-300x166.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/nezdrave-potraviny_orez-768x424.jpg 768w" alt="" width="877" height="484" class="wp-image-83799" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Pomocí eye-trackingu – sledování pohybu očí – vědecký tým zjistil, že děti s vyšší tělesnou hmotností se při pohledu na obrázky potravin záměrně vyhýbají těm nezdravým. Studie odborníků a odbornic z Mendelovy univerzity v Brně a Masarykovy univerzity přináší nové poznatky o tom, jak děti s obezitou vnímají potraviny. Výzkum podpořila Technologická agentura ČR v rámci programu SIGMA zaměřeného na prevenci chronických neinfekčních onemocnění.
„Všechny děti v první fázi výzkumu vyplnily dotazník zaměřený na jejich stravovací návyky a poté absolvovaly dvě experimentální úlohy hodnocené pomocí metody eye-tracki ...
https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-vloni-ulozila-pokuty-za-temer-190-milionu-vetsina-uzavrenych-provozoven-jsou-restaurace/
Vydáno: 22. 5. 2025
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Vyrocni-zprava-2024_SZPI-300x192.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Vyrocni-zprava-2024_SZPI-768x493.jpg 768w" alt="" width="845" height="542" class="wp-image-83789" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Tisková zpráva – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2024 celkem 50 059 vstupů v rámci výkonu úřední kontroly s cílem chránit zdraví a oprávněné zájmy spotřebitelů i rovné prostředí pro poctivé provozovatele.
Z tohoto počtu inspektoři SZPI vykonali 31 548 kontrolních vstupů do provozoven maloobchodního prodeje, 14 495 vstupů do provozoven společného stravování, 11 923 vstupů ve výrobě potravin, 2 401 kontrol ve velkoskladech, 603 v prvovýrobě a 3 908 v ostatních místech, např. při přepravě, v celních skladech ...