Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/rostlinne-pasy-v-eu-uspechy-a-cesty-ke-zlepseni-dodrzovani-predpisu/
Vydáno: 29. 10. 2025
Autor: EK, Health and Food Safety Directorate-General
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/EK_logo_bez-popisu-300x157.jpg 300w" alt="" width="734" height="384" class="wp-image-85952" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Evropská komise zveřejnila komplexní zprávu o provádění a dodržování systému rostlinolékařských pasů v členských státech. Tyto důležité pasy slouží jako oficiální štítky, které zajišťují, že rostliny přepravované v rámci EU splňují přísné požadavky na zdraví rostlin. Rostlinolékařské pasy, které vydávají buď příslušné orgány, nebo profesionální provozovatelé, hrají klíčovou roli při ochraně zdraví rostlin.
Zpráva zdůrazňuje, že systém rostlinolékařských pasů je do značné míry účinný při zmírňování závažných rizik pro zdraví rostlin. Zdůrazňuje však také, že je důležité, aby členské státy zavedly systematičtější a účinnější úřední kontroly subjektů oprávněných vydávat rostlinol ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nutricni-gramotnost-v-praxi-jak-se-cesi-rozhoduji-pri-vyberu-tuku-a-oleju/
Vydáno: 29. 10. 2025
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/olej_slunecnicovy_orez-300x185.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/olej_slunecnicovy_orez-768x473.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/olej_slunecnicovy_orez-1536x946.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/olej_slunecnicovy_orez-2048x1261.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="630" class="wp-image-47294" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Společnost pro výživu publikovala článek „Nutriční gramotnost v praxi: jak se Češi rozhodují při výběru tuků a olejů“ v časopise „Výživa, potraviny a zdraví 5/2025„.
AbstraktStudie analyzovala úroveň nutriční gramotnosti českých spotřebitelů v oblasti tuků a olejů na základě dotazníkového šetření (n = 1248). Dotazník zahrnoval preferenční, behaviorální, postojové a znalostní otázky. Výsledky ukázaly, že při nákupu tuk ...
https://bezpecnostpotravin.cz/bakterie-misto-kvetin-novy-zpusob-vyroby-latky-ktera-chrani-nas-zrak/
Vydáno: 29. 10. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/kapusta_orez-300x163.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/kapusta_orez-768x416.jpg 768w" alt="" width="911" height="494" class="wp-image-76748" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vědci z Korejského institutu pro pokročilé vědy a technologie (KAIST) dosáhli významného průlomu v oblasti biotechnologií. Poprvé se jim podařilo vyrobit lutein – důležitý antioxidant chránící zrak – pomocí geneticky upravených mikroorganismů, a to v množství, které je vhodné pro průmyslovou výrobu.
Lutein je přírodní barvivo ze skupiny karotenoidů, které se běžně nachází ve žloutcích, ovoci a zelenině. Pomáhá chránit oční sítnici před poškozením světlem a stárnutím, a tím snižuje riziko vzniku makulární degenerace a šedého zákalu. V současnosti se lutein získává hlavně z květů afrikánů (Tagetes), jejichž pěstování a z ...