22. květen 2025
22
květen

Děti s obezitou se záměrně vyhýbají pohledu na nezdravé potraviny

https://bezpecnostpotravin.cz/deti-s-obezitou-se-zamerne-vyhybaji-pohledu-na-nezdrave-potraviny/ Vydáno: 22. 5. 2025 Autor: MENDELU https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/nezdrave-potraviny_orez-300x166.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/nezdrave-potraviny_orez-768x424.jpg 768w" alt="" width="877" height="484" class="wp-image-83799" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Pomocí eye-trackingu – sledování pohybu očí – vědecký tým zjistil, že děti s vyšší tělesnou hmotností se při pohledu na obrázky potravin záměrně vyhýbají těm nezdravým. Studie odborníků a odbornic z Mendelovy univerzity v Brně a Masarykovy univerzity přináší nové poznatky o tom, jak děti s obezitou vnímají potraviny. Výzkum podpořila Technologická agentura ČR v rámci programu SIGMA zaměřeného na prevenci chronických neinfekčních onemocnění. „Všechny děti v první fázi výzkumu vyplnily dotazník zaměřený na jejich stravovací návyky a poté absolvovaly dvě experimentální úlohy hodnocené pomocí metody eye-tracki ...

22. květen 2025
22
květen

Potravinářská inspekce vloni uložila pokuty za téměř 190 milionů, většina uzavřených provozoven jsou restaurace

https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-vloni-ulozila-pokuty-za-temer-190-milionu-vetsina-uzavrenych-provozoven-jsou-restaurace/ Vydáno: 22. 5. 2025 Autor: SZPI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Vyrocni-zprava-2024_SZPI-300x192.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Vyrocni-zprava-2024_SZPI-768x493.jpg 768w" alt="" width="845" height="542" class="wp-image-83789" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Tisková zpráva – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2024 celkem 50 059 vstupů v rámci výkonu úřední kontroly s cílem chránit zdraví a oprávněné zájmy spotřebitelů i rovné prostředí pro poctivé provozovatele. Z tohoto počtu inspektoři SZPI vykonali 31 548 kontrolních vstupů do provozoven maloobchodního prodeje, 14 495 vstupů do provozoven společného stravování, 11 923 vstupů ve výrobě potravin, 2 401 kontrol ve velkoskladech, 603 v prvovýrobě a 3 908 v ostatních místech, např. při přepravě, v celních skladech ...

22. květen 2025
22
květen

Když věda pomáhá neplýtvat: výzkum pomohl stanovit pravidla pro bezpečné zchlazování jídel pro darované pokrmy

https://bezpecnostpotravin.cz/kdyz-veda-pomaha-neplytvat-vyzkum-pomohl-stanovit-pravidla-pro-bezpecne-zchlazovani-jidel-pro-darovane-pokrmy/ Vydáno: 22. 5. 2025 Autor: CARC https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/bezpecne-zchlazovani_CARC_A-300x198.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/bezpecne-zchlazovani_CARC_A-768x506.jpg 768w" alt="" width="790" height="521" class="wp-image-83779" style="box-sizing: border-box; height: 258.917px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 390.875px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="83779" />Foto: Štěpán Lohr, zdroj: CARC https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/bezpecne-zchlazovani_CARC_2-300x199.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/bezpecne-zchlazovani_CARC_2-768x509.jpg 768w" alt="" width="782" height="518" class="wp-image-83780" style="box-sizing: border-box; height: 258.917px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 390.875px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id= ...