8. duben 2024
8
duben

Příspěvek SZÚ ke Světovému dni zdraví

https://bezpecnostpotravin.cz/prispevek-szu-ke-svetovemu-dni-zdravi/ Vydáno: 8. 4. 2024 Autor: SZÚ, Centrum podpory veřejného zdraví https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/Svetovy-den-zdravi-2024_lista-300x123.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/Svetovy-den-zdravi-2024_lista-768x314.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/Svetovy-den-zdravi-2024_lista.jpg 1418w" alt="" width="1024" height="419" class="wp-image-52568" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Obrázek: WHO 7. dubna si připomínáme Světový den zdraví Na celém světě je stále více ohroženo právo milionů lidí na zdraví. Důvody jsou různé – např. válečné konflikty, přírodní katastrofy nebo nedostatek pitné vody. Letošní téma vyhlášené Světovou zdravotnickou organizací “Moje zdraví, moje právo” bylo zvoleno s cílem zdůraznit právo každého jedince na kvalitní zdravotní služby, vzdělání a informace. V České republice je kvalitní zdravotní péče všem dostupná, ale hlavním problémem je nezdravý způsob života. Rizikové chování, jako je např. kouření, konzum ...

8. duben 2024
8
duben

Budoucnost potravin: Rýžová zrna s masem uvnitř

https://bezpecnostpotravin.cz/budoucnost-potravin-ryzova-zrna-s-masem-uvnitr/ Vydáno: 8. 4. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/ryze_hovezi_lista-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/ryze_hovezi_lista-768x440.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/ryze_hovezi_lista.jpg 1112w" alt="" width="1024" height="587" class="wp-image-52560" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Photo from Yonsei University courtesy of Phys.org. Vědci z jihokorejské univerzity Yonsei představili průlom v potravinářství: kultivovanou hovězí rýži obsahující živočišné svalové a tukové buňky, umístěné uvnitř rýžových zrn. Tato hybridní potravina, která je díky procesu kultivace buněk zbarvena do světle růžové barvy, obsahuje o 8 % více bílkovin a o 7 % více tuku než tradiční rýže. Ačkoli by hovězí rýže mohla znít jako forma geneticky modifikované potraviny, nedochází ke změně DNA rostlin ani zvířat. Pro růst tkání a orgánů živočichů je nezbytné tzv. biologické „lešení“. Zmíněný výzkumný tým využil rýžová zrna jako po ...

5. duben 2024
5
duben

EFSA Traineeships Call 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/efsa-traineeships-call-2024/   Vydáno: 5. 4. 2024 Autor: KM EFSA Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) otevírá další kolo ročních stáží. Přihlásit se do výběrového řízení je možné do 29. dubna 2024. Program stáží EFSA vám nabízí jedinečnou příležitost připojit se k týmu odborníků z celého světa, kteří společně pracují v mezinárodním a multikulturním prostředí na projektech v oblasti vědy, bezpečných potravin a udržitelnosti, jež jsou v centru evropských aktivit v oblasti bezpečnosti potravin. Rádi přivítáme motivované mladé talenty z různých akademických a profesních prostředí (vědci, odborníci na komunikaci a právo, IT experti atd.). Od vědců po odborníky na komunikaci a kolegy, kteří podporují naši každodenní práci, každý v EFSA hraje svou roli při plnění našeho poslání, kterým je udržovat potraviny v EU bezpečné. Výzvu a veškeré informace najdete na webu EFSA. Na podporu uchazečů v procesu podávání žádostí pořádá EFSA 16. dubna 2024 (11:30-12:30 hod.) webinář provšechny, kteří se chtějí o programu dozvědět více. Jeho cílem je poskytnout potenciálním uchazečům úplnou představu o programu. Registrace k úč ...