Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-skot-odolnejsi-vuci-vysokym-teplotam/
Vydáno: 29. 5. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kravy_mlade_orez_m-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kravy_mlade_orez_m-1024x565.jpg 1024w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kravy_mlade_orez_m-768x424.jpg 768w" alt="" width="1338" height="738" class="wp-image-51032" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Globální oteplování se negativně podepisuje i na hospodářských zvířatech, včetně skotu. Zvyšující se teploty mění podmínky pastvy, na které nejsou mnohá plemena dobře uzpůsobena – především dlouhodobá letní vedra představují výraznou zátěž.
Například holštýnský skot, jedno z nejrozšířenějších plemen na světě vyšlechtěné pro vysokou mléčnou užitkovost, je typické svou černobílou srstí. Právě tmavé zbarvení ale absorbuje více slunečního záření, což zvyšuje tělesnou teplotu zvířat a přispívá k tepelnému stresu.
https://bezpecnostpotravin.c ...
https://bezpecnostpotravin.cz/anses-inovativni-metoda-pro-presnejsi-mereni-expozice-arsenu-v-potravinach/
Vydáno: 29. 5. 2025
Autor: ANSES
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Zdrave-potraviny_smes_orez-300x143.jpg 300w" alt="" width="752" height="358" class="wp-image-76483" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Některé formy arsenu jsou toxické a dokonce karcinogenní. Laboratoř francouzského úřadu ANSES pro bezpečnost potravin vyvinula inovativní metodu, která umožní přesnější měření koncentrace jednotlivých forem arsenu v různých potravinách. Tento průlomový objev zlepší hodnocení expozice spotřebitelů a zdravotních rizik.
Měření různých forem arsenu v různých potravinách
Arsen se přirozeně vyskytuje v půdě a do životního prostředí se uvolňuje v důsledku lidské činnosti, zejména průmyslové výroby. Nachází se v potravinách a pitné vodě.
Jelikož toxicita arsenu závisí na jeho chemické formě, je důležité pro lepší ochranu lidského zdraví měřit hladiny různých forem arsenu v potr ...
https://bezpecnostpotravin.cz/je-bezpecne-jist-ryby-z-ceskych-rek/
Vydáno: 28. 5. 2025
Autor: Biologické centrum AV ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/stika_ulovena_orez-300x142.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/stika_ulovena_orez-768x365.jpg 768w" alt="" width="897" height="426" class="wp-image-83931" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vědci z Hydrobiologického ústavu zkoumají, jaké škodlivé látky se vyskytují ve vodě, sedimentech a vodních organismech v řece Ohři. Výzkum pod vedením Lukáše Vejříka potrvá tři roky. Tato řeka představuje ideální modelový systém pro studium znečištění – její dlouhá historie průmyslu a těžby z ní činí místo s výskytem různých znečišťujících látek, a to jak z minulosti, tak ze současnosti.
Řeka Ohře zároveň protéká Karlovarským a Ústeckým krajem – oblastmi, které jsou často opomíjeny nejen z hlediska výzkumu, ale i péče o životní prostředí. V rámci terénních prací na vodní nádrži Skalka navštívila výzkumný tým z Hydrobiol ...