27. červenec 2023
27
červenec

Přeprava drůbežích produktů v nevhodných teplotních podmínkách na Jablonecku

  https://bezpecnostpotravin.cz/preprava-drubezich-produktu-v-nevhodnych-teplotnich-podminkach-na-jablonecku/ Vydáno: 27. 7. 2023 Autor: SVS   Foto: SVS Tisková zpráva – Veterinární inspektoři z Libereckého kraje při společné kontrole s celníky odhalili přepravu 120 kilogramů potravin živočišného původu v nevyhovujících teplotních podmínkách. Automobil, který celníci zastavili v obci Rádlo na Jablonecku, přepravoval hluboce zmražené drůbeží maso (celé kachny a slepice, pečené kachny, kuřecí stehna a kuřecí pařáty). Zásilka byla dle řidiče určena pro asijské restaurace. Vozidlo nebylo vybaveno funkčním chladícím zařízením, teplota vzduchu v den kontroly přitom přesahovala 30°C. Z tohoto důvodu došlo v jádře hluboce zmrazených potravin k výraznému zvýšení teploty. Hodnoty naměřené veterinárními inspektory při kontrole se pohybovaly od – 6,1 °C do 1,8 °C a došlo tak k rozmrazování původně hluboce zmrazených produktů. Tím byla porušena pravidla bezpečnosti potravin. Veterinární inspektoři nařídili likvidaci všech rozmražených produktů v asanačním podniku, kam byly potraviny pod dozor ...

26. červenec 2023
26
červenec

Jak přežít grilování a pikniky ve zdraví

  https://bezpecnostpotravin.cz/jak-prezit-grilovani-a-pikniky-ve-zdravi/ Vydáno: 26. 7. 2023 Autor: www.viscojis.cz/teens   Foto: Shutterstock Několik rad, jak si připravit piknik v přírodě a vyváznout přitom se zdravou kůží, lépe řečeno se zdravým žaludkem a střevy. Při skladování baleného masa je nutné vždy dodržovat instrukce uvedené na etiketách, jako například „uchovejte v chlazeném stavu“, a zásadně používat pouze potraviny, které nemají prošlou záruční lhůtu. Maso na grilování mnozí nejprve marinují. Marinované maso je křehčí a marinování mu dodává lepší chuť a vůni. Jestliže chcete část marinády použít jako omáčku nebo k přelití pokrmu, odlijte ji do zvláštní nádoby dříve, než do ní vložíte syrové maso. Pokud hodláte marinádu používat opakovně, raději ji převařte. Maso s marinádou by mělo být uloženo v chladničce a z chladničky vyjmuto až těsně před grilováním. Při přepravě masa, marinády a příloh na místo grilování použijte termobox s chladicími vložkami, nebo automobilovou chladničku. Před samotným grilováním vyjměte z termoboxu nebo autochladničky takové množství masa, které budete okamžitě grilovat. Při pečení masa venku je velmi dobré používat ...

26. červenec 2023
26
červenec

Kurz Jak si sestavit a uvařit vyvážený jídelníček

  https://bezpecnostpotravin.cz/kurz-jak-si-sestavit-a-uvarit-vyvazeny-jidelnicek/ Vydáno: 26. 7. 2023 Autor: Společnost pro výživu     Chcete si sami umět naplánovat jídelníček, který je nutričně vyvážený? Zajímá vás, kolik a jakého jídla byste měli za den zkonzumovat? Chcete vědět, co dělat pro dosažení své optimální hmotnosti? Rádi byste si sestavení svého jídelníčku sami vyzkoušeli? Chcete na vlastní oči vidět, jak se liší jídelníčky pro redukci váhy u zdravých lidí a diabetiků, udržování váhy po zhubnutí a naopak pro nabírání svalové hmoty? A sami si jejich vaření zkusit? Odpověděli jste ANO? Pak právě pro Vás otevíráme náš nový kurz. Jednodenní odborný kurz pod vedením lékařky a odbornice na výživu MUDr. Václavy Kunové 5 h teorie + 3 hodiny praktického vaření v gastro studiu (8,30 -16,30 h) Vaření čtyř typů jídelníčku: redukce váhy u zdravých lidí redukce váhy u diabetiků udržování váhy po zhubnutí nabírání svalové hmoty   CÍLEM KURZU JE: umět si poradit v každodenním rozhodování, co jíst a vařit vědět, jak získat svou optimální váhu a prospět svému zdraví identifikovat chyby, které děláme ve svém stravování a umět je na ...