23. květen 2024
23
květen

Kratom

https://bezpecnostpotravin.cz/kratom/ Vydáno: 23. 5. 2024 Autor: viscojis.cz Kratom je látka pocházející ze stejnojmenného stromu, který roste převážně v Jihovýchodní Asii a obsahuje více než 40 alkaloidů vyskytujících se v listech, které se žvýkají či kouří. Hit jménem kratom – aneb není čaj jako čaj, víte, co pijete? Zatímco v oblastech svého přirozeného výskytu má kratom své postavení zejména jako léčivá látka (má protizánětlivé a antidepresivní účinky, snižuje horečku a tlumí bolest), do zemí západního světa se postupně dostává nyní a poměrně rychle nabývá obliby hlavně mezi mládeží. Kratom je konzumován pro své psychoaktivní účinky, kdy může být až 17x účinnější než morfium. V České republice, podobně jako ve většině Evropy, je kratom volně prodejný jako sběratelský předmět, tedy není určen k přímé konzumaci.  Lze ho koupit v e-shopech, ve večerkách, trafikách, prodejnách s potravinovými doplňky i automatech a je užíván více než 20 % českých vysokoškoláků. K dostání je ve formě prášku, sirupu, kapslí i tablet, či čaje. Konzumace: obvykle jsou čerstvé nebo sušené listy žvýkány nebo se louhují v podobě čaje, listy lze ...

22. květen 2024
22
květen

Vodní biotoxiny a jejich vliv na lidské zdraví

https://bezpecnostpotravin.cz/vodni-biotoxiny-a-jejich-vliv-na-lidske-zdravi/ Vydáno: 22. 5. 2024 Autor: Bundesinstitut für Risikobewertung https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/pixabay-morske-ryby-300x150.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/pixabay-morske-ryby-768x384.jpg 768w" alt="" width="945" height="472" class="wp-image-53605" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: pixabay Vodní biotoxiny jsou toxiny produkované drobnými vodními organismy, např. řasami. Některé z těchto látek ohrožují ryby a další vodní organismy, jiné mohou být spojeny také se zdravotními riziky pro člověka. Významným příkladem jsou ciguatoxiny. Produkují je obrněnky (Dinoflagellata) – jednobuněčné organismy žijící v mořích a oceánech v tropických a subtropických oblastech. Mohou se kumulovat v tkáních ryb, které se těmito organismy živí, nebo ryb, které kontaminované ryby požírají. U člověka se po konzumaci kontaminované ryby mohou objevit příznaky otravy, které jsou však poměrně vzácné a souvisí s dovozem ryb z tropických oblastí. Situace spo ...

22. květen 2024
22
květen

Aktuální situace v oblasti kontrol dvojí kvality potravin

https://bezpecnostpotravin.cz/aktualni-situace-v-oblasti-kontrol-dvoji-kvality-potravin/ Vydáno: 22. 5. 2024 Autor: SZPI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/shutterstock_nakupy_orez-300x166.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/shutterstock_nakupy_orez-768x425.jpg 768w" alt="" width="945" height="523" class="wp-image-48731" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Státní zemědělská a potravinářská inspekce se zabývá výskytem tzv. dvojí kvality potravin na tuzemském trhu od r. 2020, a to formou monitoringu domácího i evropských trhů, od roku 2022 pak také formou úředních kontrol. Monitoring SZPI provedla v letech 2021–2023 řadu rozsáhlých, plošných screeningů v různých členských státech EU a v ČR za účelem získání přehledu o potencionálním výskytu tzv. dvojí kvality na trhu v EU tedy vytipování produktů podezřelých z porušení zákazu dvojí kvality.    Do dalšího posuzování bylo vzhledem k podezření vybráno cca 150 vzorků potravin známých obchodních i privátních značek z různých ...