Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/antibioticka-rezistence-je-neviditelna-ale-pacienti-ne-nejvetsim-problemem-je-narustajici-odolnost-bakterii-proti-rezervnim-antibiotikum/
Vydáno: 18. 11. 2024
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/ATB-rezistence_2024_CR-210x300.png 210w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/ATB-rezistence_2024_CR-768x1097.png 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/ATB-rezistence_2024_CR.png 907w" alt="" width="717" height="1024" class="wp-image-73322" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Odolnost bakterií na účinky antibiotik, to je antibiotická nebo také antimikrobiální rezistence (AMR). Problém, který se může kdykoli začít týkat každého z nás. To, jak rychle bude antibiotická rezistence narůstat, záleží především na našem zodpovědném chování k antibiotikům, ale i na systému zvládání již existujících rezistentních kmenů bakterií, a to především v nemocniční péči. Téma letošního Evropského antibiotického dne „Antibiotická rezistence je neviditelná, ale pac ...
https://bezpecnostpotravin.cz/antibiotika-v-ceskych-chovech-fakta-namisto-senzace-prinasi-skvele-zpravy-pro-spotrebitele-ceskych-potravin/
Vydáno: 18. 11. 2024
Autor: ÚSKVBL
https://bezpecnostpotravin.cz/files/UserFiles/banner/Evropsky%20antibioticky%20den-300x62.png 300w" alt="" width="550" height="113" class="wp-image-10649" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
U příležitosti konání Evropského antibiotického dne, který je organizován s podporou Světové zdravotnické organizace (WHO) a je partnerským projektem Světového týdne antibiotického porozumění (WAAW) 18. až 24. listopadu 2024, Vás chceme informovat o aktuálních spotřebách antibiotik v českých chovech hospodářských zvířat. Za dekádu 2008 – 2018 došlo ke snížení spotřeb antibiotik u hospodářských zvířat v České republice o polovinu. A za posledních pět let, tato spotřeba klesla o dalších 26 %.
Také vás již někdy v médiích zaujal titulek či komentář, upozorňující na nadužívání antibiotik v chovech zvířat? Mnohdy i renomované odb ...
https://bezpecnostpotravin.cz/matjesovy-salat-obsahoval-listerie/
Vydáno: 18. 11. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/matjesovy-salat_orez-300x200.jpg 300w" alt="" width="570" height="380" class="wp-image-73301" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Státní veterinární správa (SVS) zjistila v rámci svého dozoru přítomnost bakterie Listeria monocytogenes ve výrobku Matjesový salát s olomouckými tvarůžky od výrobce HELEB spol. s. r. o. Téměř celá šarže (160 ks výrobku) se již prodala konečným spotřebitelům, ale datum spotřeby této šarže ještě nevypršelo. Spotřebitelé, kteří mají výrobky doma, by je neměli konzumovat a mohou je vrátit v místě nákupu.
Identifikace výrobkuNázev: Matjesový salát s olomouckými tvarůžky 240 gVýrobce: HELEB spol. s r.o., Praha 10, CZ 3021Šarže: Datum spotřeby do 1.12. 2024Velikost vyrobené šarže: 160 ks
V průběhu šetření případu bylo zjištěno, že téměř celá šarže výrobku (více než 150 balení) byla ...