Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/anses-analyza-vysledku-kolektivniho-odborneho-posouzeni-tykajiciho-se-ucinku-pesticidu-na-zdravi/
Vydáno: 30. 4. 2025
Autor: ANSES
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pesticidy_postrik_orez-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pesticidy_postrik_orez-768x395.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pesticidy_postrik_orez-1536x790.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pesticidy_postrik_orez-2048x1053.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="526" class="wp-image-43007" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Nežádoucí účinky přípravků na ochranu rostlin musí být sledovány a zohledňovány, aby bylo možné v případě potřeby upravit jejich používání a povolení k uvedení na trh. V rámci svého systému fytopharmacovigilance analyzovala Francouzská Agentura pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) výsledky významné vědecké studie: kolektivní odborné posouzení „Inserm“ týkající se souvisl ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zprava-o-cinnosti-odboru-hygieny-deti-a-mladistvych-hshmp-za-rok-2024/
Vydáno: 30. 4. 2025
Autor: HSHMP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/HSHMP_logo_lista-300x90.jpg 300w" alt="" width="609" height="183" class="wp-image-72265" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
V roce 2024 bylo odborem hygieny dětí a mladistvých v hl. m. Praze evidováno 4 129 dozorovaných zařízení. Kontrolní činnost byla prováděna ve všech typech zařízení pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých, v provozovnách stravování a na zotavovacích akcích pořádaných pro děti a mladistvé. Celkem bylo provedeno 1 219 kontrol.
Graf č. 1: Počet/podíl kontrol podle typu zařízení
Zvýšená pozornost je standardně věnována provozovnám stravování pro děti a mladistvé, kde probíhají z pohledu hygienika činnosti epidemiologicky závažné a při nedodržení správné hygienické praxe může docházet ke vzniku alimentárního onemocnění, což pro citlivou dětskou populaci může mít za následek i ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ulozte-si-do-kalendare-webinar-u-prilezitosti-svetoveho-dne-bezpecnosti-potravin/
Vydáno: 30. 4. 2025
Autor: KM EFSA
Potraviny mohou být kontaminovány celou řadou nebezpečných látek: bakteriemi, chemikáliemi, plísněmi nebo parazity, které mohou způsobit nejméně 200 různých onemocnění. Tyto nemoci mají dopad na zdraví, živobytí, vzdělání a ekonomiku. Lze jim však předcházet – pokud budeme informováni a podnikneme příslušné kroky.
Každý rok 7. června proto oslavujeme Světový den bezpečnosti potravin si a připomínáme si, že bezpečnost potravin je kolektivním právem a odpovědností – každý musí hrát svou roli.
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/WFSD_3-300x79.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/WFSD_3-768x202.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/WFSD_3-1536x405.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/WFSD_3.jpg 1780w" alt="" width="1024" height="270" class="wp-image-83266" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
V České republice a Slove ...