9. červen 2025
9
červen

Geneticky upravená lnička vyrábí účinný syntetický antioxidant

https://bezpecnostpotravin.cz/geneticky-upravena-lnicka-vyrabi-ucinny-synteticky-antioxidant/ Vydáno: 9. 6. 2025 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/DNA_hneda_orez-300x163.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/DNA_hneda_orez-768x417.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/DNA_hneda_orez-1536x835.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/DNA_hneda_orez-2048x1113.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="556" class="wp-image-42999" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Vědci úspěšně geneticky upravili lničku setou (Camelina sativa) z čeledi brukvovitých, tato rostlina produkovala velké množství astaxantinu, cenného červeného antioxidantu, který se používá k barvení lososů a krevet. Použili k tomu rostlinné, nikoliv bakteriální geny. Mezinárodní tým biotechnologů, který vedl Edgar Cahoon z University of Nebraska-Lincoln (UNL), hodlá vytvořit komerčně životaschopný zdroj astaxantinu. ...

9. červen 2025
9
červen

Asparaginasy – od léčby leukémie ke zdravějším potravinám

https://bezpecnostpotravin.cz/asparaginasy-od-lecby-leukemie-ke-zdravejsim-potravinam/ Vydáno: 9. 6. 2025 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/chleb-300x174.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/chleb-768x446.png 768w" alt="" width="935" height="543" class="wp-image-84236" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock L-Asparaginasy jsou enzymy schopné hydrolyzovat L-asparagin na kyselinu L-asparagovou a amoniak. Na první pohled se jedná o reakci nepříliš zajímavou. Přesto jsou tyto enzymy v současné době nepostradatelné jak v onkologii, tak v potravinářském průmyslu.  Historie protinádorového využití L-asparaginas se začala psát již na začátku dvacátého století, a to ve chvíli, kdy byly poprvé popsány antineoplastické účinky těchto enzymů. Trvalo však několik desítek let, než se tyto znalosti podařilo přetavit v první schválené léčivo obsahující L-asparaginasu. Roku 1978 byl americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválen přípravek (Elspar®), obsahují ...

9. červen 2025
9
červen

Podíl nevyhovujících nálezů cizorodých látek v potravinách živočišného původu byl v roce 2024 minimální

https://bezpecnostpotravin.cz/podil-nevyhovujicich-nalezu-cizorodych-latek-v-potravinach-zivocisneho-puvodu-byl-v-roce-2024-minimalni/ Vydáno: 9. 6. 2025 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/analyza_SVS_zprava_orez-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/analyza_SVS_zprava_orez-768x438.jpg 768w" alt="" width="890" height="507" class="wp-image-84228" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj: SVS Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) v loňském roce v rámci každoročního plánu kontrol cizorodých látek v potravinovém řetězci provedla více než 125 000 vyšetření na obsah reziduí léčiv, pesticidů a kontaminantů. Podíl nevyhovujících nálezů se meziročně mírně snížil z 0,03 % na 0,02 % a z dlouhodobého hlediska je v ĆR minimální. Stanovené limity splnily všechny vzorky potravin živočišného původu, tedy syrového ovčího, kozího a kravského mléka (odebráno celkem 348 vzorků), slepičích a křepelčích vajec (207 ...