Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vitez-narodniho-kola-stockholm-junior-water-prize-ve-sve-praci-zkoumal-toxicke-kovy-v-rekach/
Vydáno: 24. 4. 2025
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/ryba_kapr_orez-300x134.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/ryba_kapr_orez-768x342.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/ryba_kapr_orez-1536x684.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/ryba_kapr_orez-2048x912.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="456" class="wp-image-41547" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Čtvrtý ročník národního kola celosvětové soutěže Stockholm Junior Water Prize vyhrál Ondřej Přibyl z EKO z Gymnázia v Brně. Svou práci zaměřil na toxické kovy v řekách, analyzoval šupiny ryb jako indikátory jejich znečištění.
„Práce byla velmi hezky prezentovaná a představuje přírodě šetrný přístup ke sledování kontaminace vodního prostředí prostřednictvím analýzy rybích šupin. Díky tomu ryba zůstává naživu – odeberou se pouze šupiny, na jejichž ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-okurka-odolna-k-chladu/
Vydáno: 24. 4. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/okurky_lista-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/okurky_lista-768x403.jpg 768w" alt="" width="909" height="477" class="wp-image-83106" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Okurka setá (Cucumis sativus L.) patří mezi významné celosvětově pěstované plodiny. Tato rostlina pocházející z Indie nejlépe roste při teplotách 18-30 °C, je však mimořádně citlivá na chlad ve všech fázích svého životního cyklu. Nízké teploty komplikují pěstování zemědělských plodin v mnoha částech světa. I přes intenzivní výzkum stále není zcela jasné, proč některé rostliny snášejí chlad lépe než jiné.
Vědecký průlom přinesla celogenomová asociační studie (GWAS), která odhalila klíčovou genetickou variantu v genu STAYGREEN (CsSGR) u okurky, související s odolností vůči chladu. Pomocí technologie CRISPR vytvořili rostliny s vyřazeným ge ...
https://bezpecnostpotravin.cz/krizovy-stab-mzp-larsenova-stena-zafungovala-benzen-je-pod-kontrolou-obnova-zeleznice-i-sanacni-prace-pokracuji/
Vydáno: 24. 4. 2025
Autor: MŽP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/benzen_larsenova-stena_MZP-300x129.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/benzen_larsenova-stena_MZP-768x330.jpg 768w" alt="" width="933" height="401" class="wp-image-83096" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MŽP
Tisková zpráva (23. 4. 2025) – Vývoj havárie benzenu v Hustopečích nad Bečvou je příznivý. Díky larsenové stěně se daří omezit šíření benzenu a kontaminace je nyní pod kontrolou. Z důvodu pokračování intenzivních prací dnes ministr životního prostředí Petr Hladík navrhne vládě prodloužit stav nebezpečí. Sanační projekt je plánovaný na zhruba šest měsíců. Další práce budou naplánovány podle průběhu sanace a výsledků analýzy rizik. V příštím týdnu dojde k finálnímu schválení sanačního projektu a do 15. května oznámí příslušná ministerstva dopady na okolí havárie z pohled ...