Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/geneticky-upravena-lnicka-vyrabi-ucinny-synteticky-antioxidant/
Vydáno: 9. 6. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/DNA_hneda_orez-300x163.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/DNA_hneda_orez-768x417.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/DNA_hneda_orez-1536x835.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/DNA_hneda_orez-2048x1113.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="556" class="wp-image-42999" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vědci úspěšně geneticky upravili lničku setou (Camelina sativa) z čeledi brukvovitých, tato rostlina produkovala velké množství astaxantinu, cenného červeného antioxidantu, který se používá k barvení lososů a krevet. Použili k tomu rostlinné, nikoliv bakteriální geny.
Mezinárodní tým biotechnologů, který vedl Edgar Cahoon z University of Nebraska-Lincoln (UNL), hodlá vytvořit komerčně životaschopný zdroj astaxantinu. ...
https://bezpecnostpotravin.cz/asparaginasy-od-lecby-leukemie-ke-zdravejsim-potravinam/
Vydáno: 9. 6. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/chleb-300x174.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/chleb-768x446.png 768w" alt="" width="935" height="543" class="wp-image-84236" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
L-Asparaginasy jsou enzymy schopné hydrolyzovat L-asparagin na kyselinu L-asparagovou a amoniak. Na první pohled se jedná o reakci nepříliš zajímavou. Přesto jsou tyto enzymy v současné době nepostradatelné jak v onkologii, tak v potravinářském průmyslu.
Historie protinádorového využití L-asparaginas se začala psát již na začátku dvacátého století, a to ve chvíli, kdy byly poprvé popsány antineoplastické účinky těchto enzymů. Trvalo však několik desítek let, než se tyto znalosti podařilo přetavit v první schválené léčivo obsahující L-asparaginasu. Roku 1978 byl americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválen přípravek (Elspar®), obsahují ...
https://bezpecnostpotravin.cz/podil-nevyhovujicich-nalezu-cizorodych-latek-v-potravinach-zivocisneho-puvodu-byl-v-roce-2024-minimalni/
Vydáno: 9. 6. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/analyza_SVS_zprava_orez-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/analyza_SVS_zprava_orez-768x438.jpg 768w" alt="" width="890" height="507" class="wp-image-84228" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj: SVS
Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) v loňském roce v rámci každoročního plánu kontrol cizorodých látek v potravinovém řetězci provedla více než 125 000 vyšetření na obsah reziduí léčiv, pesticidů a kontaminantů. Podíl nevyhovujících nálezů se meziročně mírně snížil z 0,03 % na 0,02 % a z dlouhodobého hlediska je v ĆR minimální.
Stanovené limity splnily všechny vzorky potravin živočišného původu, tedy syrového ovčího, kozího a kravského mléka (odebráno celkem 348 vzorků), slepičích a křepelčích vajec (207 ...