Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-vytvorili-prirodni-plasty-pro-kazdodenni-pouziti/
Vydáno: 14. 10. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/10/obaly_na-ovoce_orez-300x150.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/10/obaly_na-ovoce_orez-768x384.jpg 768w" alt="" width="875" height="437" class="wp-image-87256" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Odborníci Monash University dokázali přeměnit potravinový odpad na tenké filmy z plastů přírodního původu, které by mohly jednou nahradit obaly vyráběné z ropných produktů. Představují kompostovatelnou alternativu k tenkým plastům běžně používaným v potravinářství nebo také zemědělství.
Badatelé vybrali dva různé kmeny bakterií, Smícháním jejich polymerů vytvořili plastové filmy, které se chovají jako konvenční plasty a mohou být formovány do různých tvarů a objektů.
Klíčovou roli sehrály dvě půdní bakterie Cupriavidus necator a Pseudomonas putida. Vědci ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hrozi-nejaka-rizika-pri-domacich-vyrobach-fermentovanych-potravin/
Vydáno: 13. 10. 2025
Autor: MILCOM
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/10/fermentace_MILCOM_obr.-2-300x212.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/10/fermentace_MILCOM_obr.-2-768x543.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/10/fermentace_MILCOM_obr.-2-1536x1086.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/10/fermentace_MILCOM_obr.-2.jpg 2000w" alt="" width="1024" height="724" class="wp-image-87246" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MILCOM
Řada lidí preferuje přípravu některých potravin doma ze základních surovin. Mohou to být alergici nebo lidé s některými dalšími dietními omezeními. Často se jedná o maminky, které se snaží pro své děti připravit co nejzdravější pokrm či nápoj. Ale jsou zde i vyznavači zdravého životního stylu nebo milovníci tradičních řemeslných postupů.
Na jedné straně je u domácí přípravy jistota, že ve výrobku jsou pouze složky, které domácí výrobce p ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zrychleni-rubisco-jednoho-z-nejpomalejsich-enzymu-v-prirode/
Vydáno: 13. 10. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-768x433.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-1536x866.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-2048x1155.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-38475" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vědci z MIT pomocí techniky kontinuální řízené evoluce na bakteriální platformě úspěšně identifikovali takové mutace, které by mohly zvýšit katalytickou účinnost enzymu RuBisCO až o 25 procent. Implementací této technologie by mohl být v některých plodinách upraven enzym RuBisCO, či jiné limitující kroky biochemických drah, což by potenciálně mohlo vést k drastickému zvýšení produktivity plodin.
Enzym RuBisCO (ribulosa-1,5-bisfosfát-karboxylasa/oxygenasa) není pravděpodobn ...